Gældstæsk: Så meget bank får du for din gæld

16x9

Unge danskere har gæld - rigtig meget gæld, viser en ny analyse fra bankernes brancheorganisation, Finansrådet.

Hver femte unge mellem 18 og 29 år har en gæld på over 100.000 kroner - og det er vel at mærke uden, de ejer en ejerbolig. I gennemsnit har danske unge i aldersgruppen en gæld på knap 60.000 kroner.

Og det kan få store konsekvenser for de unge mennesker, hvis de har stor forbrugsgæld uden at eje egen bolig. Gældens størrelse er nemlig afgørende for, hvordan man ser ud i bankens øjne, lyder det fra privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard.

Gæld er ikke bare gæld. Den dræner nemlig købekraften, forklarer hun.

En krone bliver til tre
For hver krone, man har lånt, kan man eksempelvist låne tre kroner mindre i banken til et boligkøb, lyder Lone Kjærgaards tommelfingerrel.

Banken ganger nemlig gælden med tre eller fire, når der skal købes bolig, lyder det.

Er man godkendt til at kunne låne en million kroner til køb af bolig, og har man en gæld på 60.000 betyder det reelt, at man kan låne ca. 180.000 mindre til drømmehyblen, lyder bankens regnestykke ifølge Lone Kjærgaard.

- Et forbrugslån, der skal betales tilbage over kort tid - typisk 7 år - og med en høj rente, trækker lige så meget ud af budgettet som et realkreditlån, der er 3 til fire gange så stort, fordi det skal afdrages over 30 år og til en betydeligt lavere rente, forklarer hun.

Privatøkonomen understreger dog, at regnestykket er en tommelfingerregel. Hvor meget bankerne vægter gælden, afhænger af lånets løbetid og renten, og man vil typisk vurdere den samlede økonomi og situation, inden man træffer en afgørelse.

Ser på din samlede økonomi
Derudover er det også afgørende, hvad de penge, som man gerne vil låne i banken, skal bruges til, understreger privatøkonomen. Skal man købe bil, er regnestykket et andet.

Banken ser også på, hvordan den store gæld er blevet til.

- Vi ser på helhedsbilledet. Står du med et godt job opg en god økonomi, så kan det jo godt hænge sammen. Derudover vil vi gerne vide, hvordan gælden er opstået; er det fordi, man har været uansvarlig, eller om man bare har været uheldig, siger Lone Kjærgaard.

Uanset hvordan gælden er opstået, bør man dog gøre noget ved sagen, hvis den er løbet ud af kontrol, lyder hendes bedste råd.

Sådan stopper du gælden
- Det første man skal gøre er at stoppe med at optage flere lån. Dernæst skal man gå ned i banken og samlet sine lån og lavet en plan, siger Lone Kjærgaard.

Hun forsikrer, at man ikke vil blive mødt med af en sur rådgiver, der skælder ud.

- Tværtimod, så bliver bankrådgiveren glad, fordi man tager aktion. Han eller hun bliver kun bekymret, hvis du ikke gør noget ved sagen og lader stå til, siger privatøkonomen.