Her er prisen for valget

16x9

Prisen for gårsdagens valg løber op i omkring 100 millioner kroner. Brevstemmerne er de dyreste for samfundet.

100 millioner kroner. Det er prisen for, at du i går kunne gå hen og få direkte indflydelse på, hvem der skal regere ladets kommuner og regioner i de kommende fire år. Det vurderer Økonomi- og indenrigsministeriet overfor tv2.dk.

Og det er kommunerne, der betaler for dagens valg.

- Det er kommunerne, der betaler gildet. Der er rigtig mange administrative opgaver forbundet med et valg, siger valgkonsulent hos Økonomi- og Indenrigsministeriet Nicoline Nyholm Miller til tv2.dk.

Kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet peger på, at det næppe lader sig gøre at afholde et valg billigere end de 100 millioner kroner det koster.

- Der er lønudgifter og diæter til valgforordnede. Og så er der løn til kommunale embedsmænd som står for valgets afholdelse. Det kræver nogle mandetimer, og det gør det, fordi vi vil have, at der skal være fuldstændig styr på det, siger Ulrik Kjær til tv2.dk.

Har du afgivet din stemme per brev, er du en af landets dyreste vælgere. En gennemsnitlig brevstemme koster nemlig omkring 100 kroner, vurderer Økonomi- og Indenrigsministeriet overfor tv2.dk.

Når prisen når så højt et niveau for én enkelt stemme, skyldes det ifølge kommunalforsker ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær, at det kræver et stort system.

- Der skal et rimelig stort system til at håndtere nogle få særlige stemmer. Når en person afgiver en brevstemme, så skal man efterfølgende hen at tjekke, om vedkommende har afgivet mere end én stemme. Og hvis brevstemmeren fortryder sin stemme, kan vedkommende bare stemme igen, og derfor skal man sørge for, at det kun er den sidste af brevstemmerens stemmer, der tæller, siger Ulrik Kjær og uddyber:

- Det er bare besværligt i forhold til, at vi andre stiller os i en lang række med vores valgkort, og så bliver vi krydset af, siger han.

Mange brevstemmer skal afhentes
Hos Økonomi- og Indenrigsministeriet peger man ligeledes på at mange brevstemmer skal afhentes.

- Kommunerne tager ud og henter brevstemmer på blandt andet plejehjem. Brevstemmeafvikling er ikke kun noget, der foregår på borgerservice, siger valgkonsulent hos Økonomi- og Indenrigsministeriet Nicoline Nyholm Miller til tv2.dk.

Brevstemmerne trækker dermed godt op i de samlede udgifter for kommunerne. Mandag havde KMD registreret 134.500 brevstemmer. Det betyder, at prisen for den samlede stemmeafgivning via brev løber op i mindst 13.450.000 kroner.