Pensionsbombe under kvinderne

16x9

Den lille forskel vokser. Der bliver stadig større og større forskel på mænd og kvinders pensionsopsparinger, og det kan koste kvinderne dyrt i sidste ende.

I 1999 indbetalte mændene årligt 20 procent mere på pensionsopsparingen end kvinderne. I dag sparer de 30 procent mere op.

Og med de nye skilsmisseregler, som trådte i kraft for seks måneder siden, kan det betyde en væsentlig nedgang i levestandarden, hvis de bliver skilt.

Mange pars kapital- og rastepensioner står nemlig i mandens cpr. nummer - og med de nye regler beholder manden og kvinden hver sin pensionsopsapring ved skilsmisse.

Hvis manden smutter uden parterne har sikret en ligelig fordeling af pensionen i tilfælde af skilsmisse, ja, så smutter han med andre ord også med den pensionsopsparing, der skulle have sikret dem begge en behagelig alderdom.

Størst forskel i rige kommuner

Det er især kvinder i flere af de rige nordsjællandske kommuner, som med fordel kan oprette ægtepagter.

Selvom kvinderne i netop den del af landet i gennemsnit betaler mere ind til alderdommen, end deres medsøstre i resten af landet, er de stadig håbløst bagud i forhold til deres mænd.

Eksempelvis sparer kvinderne i Hørsholm kommune i snit 53.000 kroner op til pensionisttilværelsen om året, mens deres mænd sætter hele 133.000 kroner til side til pensionen hvert år.

Som det fremgår af boksen til højre, svarer det til, at kommunens kvinder kun opsparer 40 procent af det beløb, som deres mænd sætter til side.

I resten af Danmark er størrelsen på pensionerne langt mere lige mellem kønnene, selv der også her er forskel i indbetalingernes størrelse.

Flere grunde til forskellene

Når kvindernes pensioner er mindre end mændenes skyldes det flere faktorer.

Kvinderne tjener typisk mindre end mænd, og når de går på barsel sparer de ofte slet ikke op. Derud over er der også mange kvinder, der vælger at gå på nedsat tid.

Men kvinder trækker sig ofte også tilbage fra arbejdsmarkedet i en tidligere alder end mænd.

Og så er de tilsyneladende mindre tilbøjelige til at sætte opsparingen i markedsbaserede investeringer, som ofte giver et højere afkast, end de traditionelle opsparinger.

Op mod 2 millioner danskere er gift - men der oprettes kun cirka 9.000 ægtepagter om året herhjemme.