Selvstændig tvinges til at have tre NemID-kort

16x9

Små firmaer tvinges til at have tre NemID-kort.

Iben Louise Birkkjær er indehaver af sit eget lille firma. Alligevel tvinges hun til at have tre forskellige NemID­kort for at kunne føre virksomhed. Nets vurderer, at de nødvendige ændringer vil være for omkostelige.

Iben er ejer og ene medarbejder i Teapot Drawing Business, der hjælper kunderne med visuel kommunikation. Indtil for nylig har Iben kunnet kigge på firmaets netbank gennem sin private NemID, men det ændrede sig for 3 uger siden.

- Jeg fik en henvendelse fra min bank om, at nu skulle jeg have to logins. Én til mine private konti og ét til min erhvervskonto, siger hun.

Men det stoppede ikke her. Da Iben skulle kigge på et par af virksomhedens fakturaer via virk.dk-portalen, blev hun bedt om at skaffe endnu et NemID-kort.

Der skal altså hele tre kort til, hvis man vil drive sin egen lille virksomhed; Ét til privat brug, ét til virksomhedens netbank og ét, der kaldes en medarbejdersignatur.

Udvikler forstår problemet
Nets der står bag NemID kan godt se problematikken, men omkostningerne for at lave systemet om er for store i forhold til, hvor mange det berører.

- Der har været overvejelser bankerne og Digitaliseringsstyrelsen imellem, om man kunne have fordele af at sammenlægge NemID Erhverv til netbanken og medarbejdersignatur, netop for at undgå, at man skal have flere signaturer, siger pressechef hos Nets, Søren Winge til tv2.dk.

Problemet er bare, at bankerne og det offentlige har forskellige krav til, hvad kortet skal kunne gøre.

- Konklusionen er, at det er meget komplekst at slå sammen. Det vil kun være til glæde for en meget lille brugergruppe, og omkostningerne ville være for store, i forhold til gevinsten. Vi kigger dog løbende på, hvordan vi kan forbedre brugervenligheden med NemID, siger Søren Winge.

Små firmaer kan muligvis få hjælp
Hvis man er selvstændig ejer af et lille firma, er der dog mulighed for at mindske antallet af kort, man bruger.

- Som et enkeltmandsfirma kan man meget ofte få mulighed for at bruge sin private NemID til at få adgang til virksomhedens netbank. Det er den individuelle bank, der vurderer det, siger Søren Winge.

Nets har stadigvæk fuld tiltro til NemID på trods af de små virksomheders problemer og selvom flere sikkerhedseksperter ofte kritiserer systemets sikkerhed.

- Vi vurderer løbende, hvordan vi gør det hele mere enkelt og nemmere for brugeren, samtidig med at vi gør systemet mere robust, så det bliver mere sikkert, siger Søren Winge.