Million-bonus til statens chefer

I 2012 brugte statsadministrationen mere end 18 millioner kroner pÄ sÄkaldte engangsvederlag, herunder bonusser til de i alt 224 allerÞverste chefer - fra departementschefer til styrelsesdirektÞrer og afdelingschefer. Det skriver Politiken torsdag.

BelÞbet fremgÄr af en ny opgÞrelse fra Moderniseringsstyrelsen, en styrelse under Finansministeriet med ansvar for blandt andet personale og lÞn.

Men det er ifÞlge flere eksperter tvivlsomt, hvad skatteyderne fÄr ud af denne udbredte resultatlÞn.

- Mange offentlige chefer ville levere arbejdsindsatsen, uanset om de fik den bonus eller ej, fordi de i forvejen har et hÞjt lÞnniveau. ResultatlÞn bygger pÄ en misforstÄet tro pÄ, at smÄ Þkonomiske incitamenter altid vil fÄ folk til at yde en ekstra indsats, siger professor i statskundskab pÄ RUC, Bent Greve, til Politiken.

I gennemsnit fÄr en departementschef 74.000 kroner om Äret i bonus oven i sin lÞn, mens en styrelsesdirektÞr og en afdelingschef fÄr henholdsvis 88.000 og 71.000 kroner om Äret i gennemsnit.

Professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, JÞrgen GrÞnnegÄrd Christensen, der sammen med en kollega intensivt har studeret brugen af kontrakter og resultatlÞn gennem en ÄrrÊkke, mener, at brugen af resultatlÞn er kÞrt af sporet og ikke virker efter hensigten.

- For direktÞrerne viser det sig, at der ikke er nogen sammenhÊng mellem de resultater, de har opnÄet i lÞbet af et Är, og den resultatlÞn, der bliver udbetalt. De engangsvederlag, der bliver udbetalt af staten, bliver i ret hÞj grad udbetalt pÄ grundlag af andre og skÞnsmÊssige kriterier, siger JÞrgen GrÞnnegÄrd Christensen til Politiken.

- Det virker ikke, og det bliver ikke brugt, som det pÄ papiret er blevet beskrevet, fortsÊtter han.

OgsÄ politisk er der kommet fokus pÄ brugen af resultatlÞn i staten ­ blandt andet pÄ foranledning af, at Politiken under lÊrerkonflikten kunne skrive, at direktÞren for Moderniseringsstyrelsen kunne fÄ en bonus, hvis han sikrede staten gunstige overenskomster med de statslige lÊrere.

I dag mener Enhedslisten, at systemet med bonusser bĂžr tages op til overvejelse.

- NÄr man er ansat, sÄ fÄr man den lÞn, der er aftalt i en overenskomst eller en kontrakt. Alt det med at have forskellige former for bonusser, det er ikke nogen god mÄde at styre den offentlige sektor pÄ. Den offentlige sektor skal styres efter, hvad der er rigtigt og fornuftigt, ikke ud fra hvad den enkelte mener at kunne score kassen pÄ, siger Frank Aaen (EL) til Politiken.

Men hvad fÄr danskerne ud af de 18 millioner kroner?

- Nogle chefer, der tjener noget mere. Nogle steder er det det rene spild, siger Frank Aaen.

Socialdemokraternes nÊstformand i folketingsgruppen, Ane Halsboe-Larsen, mener derimod sagtens, at man kan forsvare at bruge 18 millioner kroner Ärligt pÄ bonusser.

- Det er fint, at der er mulighed for, ligesom i den private sektor, at belÞnne folk i statslige stillinger for en ekstraordinÊr arbejdsindsats. Det kan bÄde vÊre med til at give et skulderklap, og det kan virke som resultatlÞn, hvor man fÄr en erkendtlighed for at lÞfte en opgave i en sÊrlig retning. Det styrker vores mulighed for at fÄ en stÊrkt ledet offentlig sektor, siger Ane Halsboe-Larsen til Politiken.

PÄ grund af ferie har det ikke vÊret muligt at fÄ nogen fra Moderniseringsstyrelsen til at stille op til interview.