"Jeg fÄr gÄsehud nÄr jeg fortÊller om det"

16x9

En producent af kirsebÊrvin pÄ Lolland er en af de heldige ejere af en millionunderskrift fra den kinesiske delegation under statsbesÞget.

En landmands hverdag er med Ă©t fuldstĂŠndig forandret. Grunden er en kontrakt til 7 millioner kroner med kinesisk signatur.

"Det er helt uvirkeligt. De penge, den kontrakt lyder pÄ, kunne man aldrig lave pÄ et almindeligt landbrug," siger Harald Krabbe fra Frederiksdal KirsebÊrvin.

Vin i stride strĂžmme
Frederiksdal KirsebĂŠrvin har underskrevet en kontrakt med en kinesisk samarbejdspartner, der skal aftage 1/3 del af hele produktionen af kirsebĂŠrvin de nĂŠste fem Ă„r. VĂŠrdien af kontrakten er 1,4 mio. kr Ă„rligt, de nĂŠste fem Ă„r.

Del af kinesisk kage
Dermed har vinbonden pÄ Lolland fÄet del af de 18 mia. kroner, som kineserne ifÞlge den danske beskÊftigelsesminister Pia Dyhr Olsen, har med i kufferten, mens den kinesiske prÊsident Hu Jintao gÊster Danmark.

Fra traktor til jakkesĂŠt
Harald Krabbe er uddannet landmand. Han passer sine afgrÞder og den daglige produktion med hjÊlp fra et par ansatte. Men efter han har lokket kineserne til at smage de flasker af kirsebÊrvin, han producerer pÄ Lolland, er det slut.

"Helt personligt Êndrer det sig ved at fra at vÊre landmand, skal jeg til at flyve rundt i hele verden og sÊlge vin. Mine medarbejdere skal til at tage over, vi skal til at opbygge en organisation, der kan hÄndtere de nye tider," forklarer Harald krabbe.

Nordens Provence
Harald Krabbe er stolt af, at han er med til at fÄ Lolland pÄ verdenskortet.
"Nordens Provence ligger i det sydlige Danmark," siger Harald Krabbe.

Han glÊder sig samtidig over, at det skaffer arbejdspladser til Lolland. Han fÄr brug for at fordoble antallet af ansatte i den kommende tid.

En bekendt fik ham i kontakt med en herboende kineser, der eksporterer danske varer til Kina. PÄ den mÄde fik han lokket de fÞrste kinesere til at smage den sÞde kirsebÊrvin.

GĂ„sehud i Kina
"Jeg fÄr gÄsehud, nÄr jeg skal fortÊlle om det. NÄr man stÄr med noget, man selv har lavet, og sÄ oplever en flok kinesere vÊre helt vildt begejstrede over det. Det er helt uvirkeligt," fortÊller Harald Krabbe.

Det var ifÞlge Harald krabbe, mÄske nok lidt over mÄlet at tage til Kina at sÊlge vin i stedet for at fokusere pÄ at fÄ solgt mere i Danmark.

"Men nu giver det endda den ekstra fĂžlelse, med statsbesĂžget fra Kina, at jeg gĂžr noget for mit land og for Lolland."

I 2006 blev den fÞrste kirsebÊrvin lavet pÄ Frederiksdal Gods. Bag vinen stÄr Harald Krabbe, uddannet landmand og ejer af Frederiksdal Gods, Jan Friis-Mikkelsen, restauratÞr pÄ TinggÄrden og journalist Morten Brink Iversen.