Kvinderne passer de syge børn

16x9

Ligestillingen i de små hjem halter bagefter, når det gælder barnets første sygedag

Det er især kvinderne, der bliver hjemme og passer lille Noah eller Dagmar, når feberen raser og sender poderne til sengs.

Hvor det er 51 procent af kvinderne, der tager barnets første sygedag, er det kun 17 procent af mændene. Det viser en analyse, YouGov har lavet for Kristelig Fagbevægelse blandt lønmodtagere med børn under 12 år.

"De enkelte familier skal have frihed til selv at vælge, hvem der oftest tager barnets første sygedag, men der må ikke være barrierer for, at det er manden, der gør det," siger Kristelig Fagbevægelses landsformand, Søren Fibiger Olesen.

Spydige kommentarer
"Barriererne kan være, at der er nogle miljøer, hvor det giver spydige kommentarer og lignende, hvis manden tager fri på barnets første sygedag," siger han.

Kristelig Fagbevægelse mener, at det kan gøres mere legalt, at mændene bliver hjemme, hvis barnets første sygedag gøres til en lovsikret ret.

"Hvis en lov sikrer alle ret til at holde barnets første sygedag, bliver det et almindeligt velfærdsgode, som det vil være acceptabelt at gøre brug af," siger Søren Fibiger Olesen.

Ifølge fagbevægelsen vil en lov samtidig rette op på, at der er flere end 100.000 danske lønmodtagere, som ikke har ret til at holde barnets første sygedag.