Sådan kommer du ud af bundløs gæld

16x9

Er huset belånt til op over skorstenen, kan der måske alligevel være en vej ud af økonomisk deroute

Er huset belånt til op over skorstenen, kan der måske alligevel være en vej ud af økonomisk deroute.

Det kan bestemt være uoverskueligt at få styr på økonomien, når kreditorernes skarpe tænder kæmper om at få den største luns af, hvad der måtte være på lønkontoen hver måned. Men ifølge privatøkonomisk rådgiver Jan Swyrtz er der en vej ud af det økonomiske rod.

"Det skal være helhjertet! Der er ingen vej ud af hullet, hvis ikke du er indstillet på, at det kommer til at gøre ondt, men det kan lade sig gøre," siger Jan Swyrtz, privatøkonomisk rådgiver.

Helt ind til benet

Det første mantra for at komme ud af gældsspiralen er at skære helt ind til benet.

"Hvis man siger, at man umuligt kan ofre bilen, er man ikke kommet langt nok ud. Så må man have flere tæsk," lyder det fra Jan Swyrtz, der blandt andet er kendt fra tv-programmet Luksusfælden.

1. Budget
Først skal man lave et budget. Her skal alle faste udgifter, alle indtægter og variable udgifter listes. Det er vigtigt at huske de variable udgifter, for ellers falder hele projektet sammen, hvis græsslåmaskinen går i stykker.

2. Minimum beløb
Du skal fastsætte et realistisk rådighedsbeløb. Ferierejser, vinterdæk, biografture er forbudt. Det skal akkurat kunne dække tandpasta og mad. Du skal spørge dig selv, hvad du minimum kan leve for. Du skal have to konti. En budgetkonto og en rådighedskonto.

3. Skær, skær, skær
Tjek efter, hvor udgifterne kan skæres ned. Start, hvor det gør mindst ondt. Drop fastnet telefonen, hvis du har mobil. Få teleselskabet til at sætte en grænse for, hvor meget du kan ringe ud hver måned. Brug cyklen i stedet for bilen. Nogle steder kan man få energitestet sit hus gratis.

Det var de små skridt. Hvis man virkelig er i en situation med helt uoverskuelig gæld, er man nødt til at gå mere drastisk til værks.

4. Sælg med tab
Selvom du måske taber et stort beløb på at sælge huset, fordi du har lånt mere i huset end det er værd og kan sælges for, er der ingen anden vej end at få det på tvangsauktion. På den måde kan du få indstillet udgifterne til huset. Find en billig bolig.

5. Billig bil
Bilen skal skiftes ud med en meget billig model, hvis det er nødvendigt for at beholde dit job at have bil.

6. Ingen kassekredit
Få et almindeligt hævekort, der ikke kan overtrækkes.

Herefter kan du få en opgørelse over, hvor stor din gæld er til de forskellige kreditorer. Gælden vil ofte være så stor, at hverken en direktørløn eller dobbeltjob vil kunne betale den i løbet af de næste mange år. Men der er tag over hovedet, og udgiftsniveauet er på et absolut minimum. Så fokuser på faste jobs og undgå selvstændigt virksomhedseventyr.

7. Aftaler med kreditorer
De få penge, der er tilbage efter tandpasta og mad er dækket, skal bruges på kreditorerne. Der vil langt fra være nok. Derfor skal der laves aftaler med de forskellige kreditorer om, hvor meget de realistisk kan få. De fleste kreditorer vil gå med til en ordning, fordi det er bedre for dem at få et lille beløb end slet ingenting.

8. Betal eller tilbage til start
De aftaler skal overholdes, ellers bliver kreditoraftalen annulleret, og du står tilbage med samme gæld, som du startede med.

Gratis gældsrådgivning

Flere steder kan man få gratis gældsrådgivning, blandt andet har Forbrugerrådet en gratis ordning. Man kan også søge om gældssanering, men det er svært at få.