Gennembrud for danske enzymgiganter

16x9

Novozymes lancerer nyt produkt, der gør bio_ætanol på planteaffald konkurrencedygtig med benzin

Novozymes lancerer et nyt produkt, der gør ætanol lavet af planteaffald konkurrencedygtig med benzin. Rivalen Danisco på vej med konkurrerende produkt.

Den danske enzymkæmpe Novozymes præsenterede tirsdag et epokegørende gennembrud, der for første gang vil gøre det kommercielt bæredygtigt at fremstille miljøvenligt bioætanol baseret på planteaffald i stedet for på fødevarer som korn og majs.

Et enormt globalt milliardmarked med USA som trækhest åbner sig dermed for Novozymes, der får kamp til stregen af sin rival Genencor, der ejes af danske Danisco.

Lancering tirsdag i Florida

Dysten står om det store globale marked for enzymer til andengenerations-bioætanol, som er biobrændstof baseret på planteaffald som majsstængler, halm og træflis.

Novozymes lancerede tirsdag i Florida det nye enzymprodukt Cellic Ctec2, der for første gang gør produktionen af denne type ætanol kommercielt bæredygtig.

Det vurderes som afgørende for, at der kommer fart på udviklingen og brugen af ætanol som alternativ til benzin, fordi der ikke bruges fødevarer, men planteaffald.

"Et kæmpeskridt"

"Det er et kæmpeskridt, vi nu tager ind på et meget stort marked," siger Novozymes-topchefen Steen Riisgaard til Børsen.

Cellic Ctec2 muliggør produktion af bioætanol af biomasse til under to dollar pr. gallon (ca. 20 kroner for 3,8 liter).

Novozymes' ærkerival Danisco lancerede mandag også et nyt enzymprodukt til produktion af bioætanol af biomasse.