De 7 drab - Spænding: Conny-morderen

16x9

De 7 drab: I 70'erne blev to piger ved navn Connie myrdet på brutal vis i København og i Randers. Se historien på TV 2 torsdag og læs om sagerne her

En sensommerdag onsdag den 18. august 1971 blev den kun otte-årige Conny Jacobsen brutalt myrdet af en mand som senere skulle blive dobbeltmorder.

Drabssagen er én af de syv sager, som TV 2 tager op i drama-dokumentarserien "De 7 drab". I syv programmer følger vi politiets efterforskning på baggrund af de syv motiver, der findes til at begå drab; Hævn, jalousi, begær, profit, udstødelse, fanatisme og spænding.

Af Sofie Sparre

Conny Jacobsen løb og legede skjul med et par venner i en port på Fensmarksgade på Nørrebro i København, da den stærkt berusede Claus Berggren cyklede forbi.

Claus Berggren, som i løbet af dagen havde været på værtshus, boede sammen med sine forældre på Refsnæsgade - en sidegade til Fensmarksgade - og var på vej over til sin kæreste, da han pludselig så den lille kønne pige.

Berggren standsede cyklen og sagde til den tillidsfulde Conny, at en dame i nummer 41 gerne ville tale med hende. Sammen gik de to ind i opgangen, hvor Claus Berggren trak en stor kniv fra sin støvle, greb den forsvarsløse pige bagfra og holdt hende for munden. Kort efter stak han den otteårige Conny flere gange gange i maven og i brystet, hvorefter han skar halsen over på hende.

Tog videre på værtshus
Claus Berggren stak derefter kniven ned i sin støvle igen og forlod den døende Connie alene i opgangen i Fensmarksgade 41. Berggren cyklede derefter videre til værtshuset Cafe Mimer, hvor han drak endnu et par øl inden han tog videre hjem til kæresten Jannie. Blodet på sit tøj bortforklarede han med et slagsmål på Cafe Mimer.

I mellemtiden blev den stærkt blødende Conny fundet i opgangen på Fensmarksgade 41 af sin egen lillebror. En ambulance blev straks tilkaldt, men Conny overlevede aldrig turen til hospitalet.

Ikke mange spor at gå efter
Politiet begyndte straks efterforskningen, men havde ikke mange spor at gå efter. De eneste vidneudsagn de havde, var fra Connys fem-årige lillebror og en jævnaldrende kammerat.

Politiet afhørte derfor først Claus Berggren 12 dage efter drabet og hans alibi var skudsikkert, idet hans kæreste Jannie fortalte, at de havde været sammen hele dagen.

Kort efter blev Jannie og Claus gift. Sammen fik de en datter og i 1974 flyttede de til Randers. Det var også i Randers, at Claus fandt sit næste offer.

Fandt sit næste offer i vaskekælderen
Tirsdag den 20. april 1976, mens Jannie var i København for at føde parrets andet barn, havde Claus Berggren drukket en hel del øl. Berggren gik ned i kælderen for at reparere sin knallert. Her så han den 15-årige Connie Lund Koue, som stod alene og hængte vasketøj op.

Berggren gik tilbage i køkkenet, hvor han hentede en kniv og gik tilbage til kælderen hvor han stak Connie flere gange i maven. Det lykkedes hende dog at vriste kniven fra ham og flygte bort.

Men efter 35 meters flugt blev hun indhentet af den blodtørstige Claus Berggren, som her gjorde sit arbejde færdigt.

Den 15-årige Connie blev myrdet med 44 knivstik, hvoraf de 33 var direkte dræbende. Claus Berggren skar også halsen over på den blødende Connie, som senere blev fundet døende på gulvet i kælderen.

Tilstod efter fund af beviser
Men denne gang var Claus Berggren ikke så heldig at han havde Jannie til at give ham et alibi. Under en ransagning af parrets lejlighed fandt politiet overvældende beviser mod ham og onsdag den 28. april 1976 - samme dag som Connie Lund Koue blev begravet - blev Claus Berggren anholdt og sigtet for mordet på den 15-årige Connie.

Claus Berggren tilstod dog først mordet på den 15-årige Connie den 5.maj 1976. Nu da sandheden alligevel var kommet frem, tilstod han drabet på den otte-årige Conny Jacobsen i København dagen efter.

Claus Berggren blev den 10. marts 1977 idømt fængsel på livstid for de to mord.

Ind og ud af fængslet
I 1990 blev Berggren benådet og prøveløsladt, men da han ikke kunne holde sig fra alkohol og blev voldelig overfor sin daværende kæreste og hendes datter, samtidig med at han forsøgte at lokke småpiger til hemmelige stævnemøder, blev han fængslet igen.

Det samme skete endnu engang da han blev prøveløsladt i 1998-1999 og Berggren blev igen sat i fængsel.

Efter sammenlagt næsten 25 år i fængsel fik Claus Berggren kræft i bugspytkirtlen. Sygdommen gjorde hurtigt en ende på hans liv, og den 50-årige Berggren døde på sygehusafdelingen i Vestre Fængsel natten til den 9. januar 2002.

Se "De 7 drab" på TV 2 hver torsdag.

Kilde: Drabssager i Danmark, Ekstra Bladet, TV 2