Erhvervslån er dyrest i Danmark

16x9

Danske bankers erhvervslån er de dyreste i Norden og det svækker konkurrenceevnen

De danske bankers lån til erhvervslivet er dyrere end i de øvrige nordiske lande.

En ny rapport fra kreditvurderingsinstituttet analyseinstituttet Moody's viser at danske banker tjener mere på lån til erhvervskunder end deres nordiske konkurrenter.

"Den høje rentemarginal reflekterer den lethed, med hvilken f.eks. Danske Bank og Nordea har været i stand til at hæve udlånsmarginalen på lån til danske virksomheder i sammenligning med andre nordiske lande, fremgår det af rapporten.

Krisen er årsagen til dyre lån

Dette øger presset på den danske konkurrenceevne, hvilket understreges af underdirektør med ansvar for erhvervskunder i Danske Bank, Henrik Søndergaard Frederiksen.

Ham mener, at de dyrere lån skyldes krisens alvorlige karakter i Danmark.

"Jeg tror, at danske banker som helhed har hævet renten mere end banker i de andre nordiske lande. Det hænger sammen med den måde, krisen har ramt os på, siger henrik Søndergaard Frederiksen.

Og han tilføjer;

"I Danmark er der visse områder, der er hårdere ramt af tab end i andre lande, siger han.

Kort løbetid, højere rente

Det høje renteniveau på lån til erhvervslivet forklares ifølge Rodney Alfven, chef for investor relations i Nordea, blandt andet med lånenes kortere løbetid.

"En vigtig grund til den højere marginalforbedring i forhold til andre lande er, at lånene i Danmark har en kortere løbetid. Derfor kan vi også hæve renten hurtigere. Men i vores forretning ser vi ikke de store forskelle i marginerne.