Kriser/Nobelprisvinder: Sociale virksomheder kan løse meget

ROSKILDE (Direkt) I løbet af de kommende år vil der blive grundlagt flere og flere virksomheder, der har et socialt sigte frem for et mål om at skabe profit. De vil være med til at løse mange af verdens problemer som eksempelvis finanskrisen, klimakrisen og fattigdomsproblemet.

Sådan mener i hvert fald økonomen Muhammad Yunus, som i 2006 vandt Nobels fredspris for at lancere mikrolån til verdens fattige.

Søndag talte han til godt 70.000 gæster på Roskilde Festival, inden Coldplay skulle spille årets sidste koncert på Orange Scene, og her brugte han sin egen Grameen Bank som eksempel på en succesfuld social virksomhed.

- Det var i virkeligheden meget simpelt. Jeg vidste intet om bankdrift, og det hjalp mig meget. Jeg så på, hvad de store banker gjorde og handlede så selv totalt modsat. Efter 33 år er de store banker i krise, mens mikrobankerne blomstrer, sagde han til publikum, der med jævne mellemrum afbrød hans tale med jubel og klapsalver.

Muhammad Yunus mener, at det er tid til at føre konceptet for mikrokreditlån over på resten af verdens mange brancher. Virksomhederne skal først og fremmest have et socialt sigte, så de bidrager til at løse et problem. Desuden skal de ikke have som mål at skabe profit, og et eventuelt overskud skal geninvesteres i virksomheden.

Nogle af de sociale virksomheder har som mål at være med til at løse den verdensomspændende økonomiske krise.

- Det er klart, at de sociale virksomheder ikke kan afhjælpe finanskrisen alene. Men de kan være en spiller, der bidrager til det, siger Muhammad Yunus i et interview med Nyhedsbureauet Direkt. Eksempelvis har 120.000 tiggere i hans hjemland Bangladesh lånt penge til at købe ting, de kan sælge, når de gør fra dør til dør. Tidligere bankede de på hos folk for at bede om penge.

I Danmark er der stor interesse for de tanker, der ligger bag Yunus' filosofi. Det fortæller Mogens Heering, som er direktør i COWI. Virksomheden stod sammen med online community WeCollaborate.org bag arrangementet

- Vi tror på, at det er et seriøst bud på, hvordan fremtidens virksomhed kan komme til at se ud. Vi mærker også en stor interesse blandt de danske virksomheder, fortæller han.

Søndag aften afholdt COWI en middag, hvor repræsentanter for erhvervslivet kunne komme til at møde Muhammad Yunus og høre om hans idéer. På gæstelisten var blandt andet en direktør i DI, en direktør fra Novozymes og en fra A.P. Møller-Mærsk.

- I COWI vil vi forsøge at lancere et netværk, hvor virksomheder kan sparre omkring Yunus' idéer. Novozymes arbejder allerede med at implementere nogle af idéerne om en social virksomhed, og der er mange andre, som deler deres interesse, siger Morgens Heering.

Hovedpersonen selv mener, at potentialet er stort. Han ser eksempler på sociale virksomheder, som skyder frem verden over, og han forventer, det fortsætter.

- Tænk på, hvor meget verdensøkonomien har ændret sig de seneste 30 år. Den kan nå at ændre sig rigtig meget endnu, og det er op til os at tage ansvaret og skabe de forandringer, vi gerne ser i samfundet. Det kan de sociale virksomheder være med til, mener Muhammad Yunus.