Råvarer: Indiske bønder vil have regn

KØBENHAVN (Direkt) Metallerne er på vej frem i onsdagens handel anført af markedsledende kobber. Det er en svag dollar, der sender prisen i vejret for anden dag i træk. Olien fortsætter med at ligge i minus, men har vundet lidt tilbage i løbet af formiddagen. Fødevarerne er ligeledes i minus i handlen, og vurderes at kunne falde yderligere, da vejrguderne holder hånden over de indiske bønder.

WTI-olien i New York ligger 0,4 pct. lavere i 68,99 dollar per tønde. I London ligger Nordsøolien til et fald på 0,3 pct. til 68,56 dollar per tønde.

Faldet er en direkte konsekvens af faldende japansk eksport og stigende amerikanske olielagre. Eksporten fra Japan faldt med 40,9 pct. i forhold til maj sidste år. Det skaber fornyet tvivl om de økonomiske fremtidsudsigter. Samtidigt kom det tirsdag frem, at de amerikanske lagre var steget med 3,7 millioner tønder.

- Det er fortsat et dystert billede. De økonomiske tal fra den foregående uge understøtter ikke den nuværende oliepris, udtaler råvareanalytiker Gerrit Zambo fra BayernLB til Bloomberg News

Metallerne bliver drevet fremad i onsdagens handel af investorer, der benytter metallerne som beskyttelse mod faldende dollarkurser og frygten for inflation. Samtidigt kan mandagens store fald vise sig at være overdrevet.

Kobber ryger på den konto i vejret med 2,1 pct. til 4906 dollar per ton i London. Aluminium og nikkel er ligeledes på vej op med henholdsvis 0,6 og 2,2 pct.

- Det bratte fald i begyndelsen af ugen formåede at trække investorerne tilbage til markedet. Den lavere dollarkurs hjælper også med at holde markedet oppe, fastslår analytiker Chen Yonglin fra CITIC Newedge Futures til Bloomberg News.

Fødevarerne går tilbage her i onsdagens handel. Sojabønner og majs ligger begge 1 pct. lavere. Det er favorabelt vejr over Midtvesten i Amerika, der giver øget høst, hvilket vil udmønte sig i større udbud og efterfølgende prisfald.

Godt vejr i Indien kan ligeledes presse udbuddet i vejret. Det er ventet, at regntiden sætter ind med normal styrke her i juli, hvilket lindrer frygten blandt landet 235 millioner bønder for fortsat tørke. Indien er verdens andenstørste producent af sukker, hvede og ris. Så udmeldingen om godt landbrugsvejr kan være afgørende for det fremtidige forhold mellem udbud og efterspørgsel.