Danmark: Halvdelen af tøjfirmaer truet på livet

KØBENHAVN (Direkt) Manglende afkast betyder flere og flere konkurser i tøjbranchen. Det bliver af en ekspert kategoriseret som et tegn på manglende rettidig omhu.

Det skriver Børsen fredag.

Det er cirka halvdelen af de danske tøjvirksomheder, der er i farezonen. Og når nu forbrugsfesten er ebbet ud, så rammer det virksomhederne enormt hårdt.

- Disse virksomheder har slet ikke udvist rettidig omhu, og det gør ondt nu. De er fanget i et krydspres, hvor soliditeten er presset, og afkastet er utilfredsstillende. Vi har i hvert fald ikke set den sidste konkurs endnu, fastslår Peter Mølkjær, der er leder af Deloittes tekstilmarkedsgruppe.

Tal fra en branchestatistik viser, at branchens virksomheder ved deres seneste regnskaber havde en soliditet på under 15 og et afkast på bare 10 pct. af den investerede kapital. Og branchen er da også bekendt med følgerne.

- Der er helt klart flere virksomheder, der skal herfra, lyder den dystre melding fra virksomhedsmægler Palle Nørgaard, og hans forventninger møder ingen modstand fra tøjbranchen.

- Der er løbende konkurser, og der vil komme flere. Ofte går det ud over unge virksomheder uden sul på kroppen. Vi ser dog ingen tegn på en kraftig stigning i antallet, men antallet af virksomheder vil svinde, siger Preben Friis fra brancheforeningen Textil & Beklædning.

Også for de største danske aktører ser markedet skidt ud og både Bestseller, IC Companys og BTX har meldt ud, at krisen kradser.