Skrækeksempler på dansk ledelse

16x9

Fem professorer har for Mandag Morgen ophøjet tolv eksempler på dansk ledelse siden Anden Verdenskrig som særligt efterlevelsesværdige. Eksempler, der skal tjene som forbilleder for både nye og nuværende ledere.

På finans.tv2.dk finder vi det ligeså vigtigt at fremhæve alle de ledelseseksempler, der IKKE er værd at gentage eller efterabe. Vi har derfor samlet en liste over rigtigt dårlige eksempler på dansk erhvervsledelse. En slags modkanon, med andre ord.

I modsætning til Mandag Morgens kanonudvalg, der har brugt adskillige måneder på at finde tolv eksempler på eksemplarisk, dansk ledelse siden Anden Verdenskrig, er det på få timer lykkedes finans.tv2.dk at identificere en lang række eksempler på det modsatte bare indenfor de seneste tyve år.

Listen må dog betragtes som en bruttoliste, der kan forbedres løbende. Vi vil derfor meget gerne høre fra dig, hvis du mener, vi har overset oplagte emner. Skriv til mort@tv2.dk.

IT Factory (2008)

Vi kan ligeså godt få Stein Bagger og Asger Jensby overstået med det samme, for selvfølgelig er det ikke god ledelsesstil at bedrage den halve verden, inklusive de ansatte, eller at være så forblændet, at man som bestyrelsesformand betragter direktøren "som en søn" og reelt ikke aner, hvad der foregår i virksomheden.

---

Roskilde Bank (2008)

Og nu vi er ved 2008's skandalesager, må vi også nævne et andet uheldigt makkerpar, nemlig Roskilde Banks forhenværende direktør Niels Valentin Hansen og formand Peter Müller. Under de to's ledelse voksede banken gennem en årrække via tvivlsomme udlån, indtil boblen brast i sommeren 2008. I optursårene, der gik forud, havde Niels Valentin Hansen og andre af bankens direktører sikret sig kæmpestore aktiegevinster, mens bankens aktionærer tabte alt, da banken krakkede.

---

Nyhedsavisen (2008)

Den islandsk stiftede kamikaze-avis overlevede to år med dundrende underskud, inden hovedaktionær Morten Lund trak stikket i august 2008. I 2007 havde Nyhedsavisen et underskud på 334,7 millioner kroner, eller knapt en million kroner om dagen. Ved lukningen vurderedes det kuldsejlede avisprojekt samlet set at have kostet omkring en milliard kroner.

---

DR's koncerthus (2007)

Et par mindre regnefejl og et optimistisk anlægsbudget har kostet dyrt for licenskanalen DR, der har måttet skære i programmerne og fyre i massevis for at betale en ekstraregning på 1,7 milliarder kroner for koncerthuset. Tidligere generaldirektør Christian Nissen har erkendt sit ansvar for det økonomiske rod, ligesom flere bestyrelsesmedlemmer har måttet tage deres afsked.

---

TV 2 (2007)

Og har vi nævnt hovedkonkurrenten, bør vi vel også kigge indad: Store armbevægelser under tidligere direktør Per Mikael Jensen, der bl.a. lancerede en række nye tv-kanaler og en radiostation, førte TV2 ud i et økonomisk uføre, hvor et statsligt lån til sidst var nødvendigt for at undgå en konkurs. En tur på Christiansborg med hatten i hånden har for kort tid siden sikret TV2's redning.

---

Dagen (2002)

Vi fortsætter i medieverdenen, hvor Dagbladet Dagen i 2002 gik i betalingsstandsning efter kun halvanden måneds levetid og et driftunderskud på 34,9 millioner kroner. Avisens ansatte havde ellers fået stillet garantier for, at der var penge til at drive virksomheden i to år. Direktør Peter Linck blev senere idømt et halvt års betinget fængsel for at have udstedt delvist fiktive fakturaer.

---

Memory Card (2001)

John Trolle (nu Rasmussen) blev i år idømt seks års fængsel og en bøde på to millioner kroner i Københavns Byret for at have svindlet for at få et kæmpe banklån. Sagen begyndte i år 2000, da bestyrelsen fyrede John Trolle Rasmussen. I januar 2001 gik selskabet i betalingsstandsning, og i september samme år gik Memory Card Technology konkurs og efterlod Nordea og Danske Bank med tab på over 450 millioner kroner.

---

PFA-skandalen (1999)

Administrerende direktør i PFA Byg Rasmus Trads og byggematadoren Kurt Thorsen forfalskede i fællesskab PFA-direktør Andre Lublins underskrifter på økonomiske garantier på 3,6 milliarder kroner til Thorsen-ejede selskaber. Retssagen blev fulgt tæt i medierne og endte med en fængselsstraf til Kurt Thorsen på seks år, mens Rasmus Trads blev idømt fire års fængsel.

---

Accumulator Invest (1992)

Accumulator Invest var ejet af den kendte finansmand Klaus Riskær Pedersen, som overtog selskabet i 1986 via selskabet Krepco. Både Accumulator Invest og Krepco gik konkurs i 1992, og Riskær blev ved Københavns Byret dømt for mandatsvig for 4,5 millioner kroner og for at have finansieret sin valgkampagne til Europa-Parlamentet i 1989 med penge fra Accumulator Invest.

---

Nordisk Fjer (1991)

Nordisk Fjer kom i 1980'erne i økonomiske problemer, hvilket firmaets bestyrelsesformand og direktør Johannes Petersen gjorde alt for at skjule ved at gennemføre fiktive handler mellem Nordisk Fjers egne datterselskaber. Svindlen løb op i mere end tre milliarder kroner, og Johannes Petersen skød sig selv i sit sommerhus, da skandalen blev afsløret i 1991.