Mars: Opportunity opdager meteorit

16x9

Mens rumforskere og astronomer retter blikket mod Titan og den europæiske sonde Huygens arbejde, sørger NASAs Mars-køretøjer stadig for spændende opdagelser fra Den Røde Planet.

Opportunity har fundet en interessant klippestykke på Meridiani Sletten, skriver New Scientist: Klippestykket kan meget vel vise sig at være en meteorit.

Chef-forsker på Marsprojektet, Steve Squyres, fortæller, at man hele tiden finder småklipper af Mars-basalt.

Men da man rettede Opportunities infrarøde spektrometer (Mini-TES) mod den senest fundne, fik man ikke det vante billede af en 'mars-sten'. Derfor kunne klippestykket med den ostehullede overflade meget vel være en meteorit.
Squyres er meget forsigtig med at bekræfte den hypotese:
"Det kan være en af flere ting, hvis vi på en eller anden måde er blevet snydt af data fra Mini-TES," advarer han.

Opportunity bliver ved klippestykket weekenden over og laver yderligere analyser. Det er dog ikke helt uden problemer, for nok er de fleste meteorer på Jorden såkaldte stenmeteoritter. Men to pct. er sammensat af jern og nikkel.

Mars-køretøjet har et instrument, der kan skære i sten med henblik på analyser af mineralsammensætning under sten og klippers forvitrede overfalde - men ingen ved, og det kan klare en jernmeteorit.
"Det har jeg slet ikke forudset", at vi kunne støde på, siger Steve Squyres til New Scientist.

De to fartøjer Spirit og Opportunity har nu arbejdet i et år på Mars. Oprindeligt var meningen, at de skulle arbejde og fungere i i alt fald 90 dage. Men de har overlevet den kolde Marsvinter i strålende form og fortsætter for næsten fuld kraft med at levere data og nye opdagelse til forskerne på Jorden