"Kunst-ige" pengesedler

16x9

Seneste penge_påfund; gå på cafe og betal med kunst

Siden to danske kunstnere i 1998 startede med at male deres egne penge, de såkaldte Art Money, er den tilsyneladende vilde idé blevet mere udbredt både herhjemme og i udlandet. Både cafeer og butikker tager gerne imod den noget anderledes valuta.

Idémændene bag konceptet er de to kunstnere Lars Kræmmer og Flemming Vincent. I starten var Art Money blot en sarkastisk samfundskommentar, men konceptet er nu blevet mere anerkendt.

Hvad er Art Money?

Art Money er kort fortalt en helt ny valuta. De såkaldte Art Money pengesedler fremstilles enkeltvis af kunstnere fra hele verden - med andre ord, er det ganske simpelt en umulighed at støde på to Art Money sedler, der er ens.

En Art Money seddel er et lille fint kunsthåndværk på 12 gange 18 centimeter. Der er ingen begrænsninger på hvilke materialer, kunstnerne kan anvende til fremstillingen af "sedlerne".

Til gengæld er det dog et krav, at kunstpengene skal have form af et egentligt fysisk udarbejdet kunstværk. Samtidig skal sedlen være forsynet med et serienummer og endelig, skal det fremgå, hvornår sedlen er produceret.

Art Money har altid en fast pris på 20 euro, når den lige er blevet sat i produktion. Men sedlens værdi vil herefter stige med 5 euro om året indtil det syvende år. Efter sedlens syvende år i Art Money investorens lomme forbliver sedlens værdi på de 50 euro.

Siden den alternative valutas spæde start i 1998 er der ifølge initiativtager og kunstner Lars Kræmmer blevet solgt over 500.000 Art Money. En række butikker, cafeer samt restauranter tager imod den nye og alternative betalingsform.

- Art Money bliver til en gangbar valuta lige så snart, nogen vil acceptere den som betalingsmiddel, siger kunstner, initiativtager og direktør i Art Money Bank, Lars Kraemmer, til TV 2/Finans.

Han tilføjer, at han selv har brugt Art Money til blandt andet at købe hus, motorcykel, hotelovernatninger, computerudstyr og meget andet.

- Jeg tror, jeg har brugt 1,5 millioner kroner i Art Money, siger Lars Kraemmer, som i sin tid lagde grundstenene til Art Money i forbindelse med et noget anderledes kunstprojekt.

Art Money er godkendt af ToldSkat som betalingsmiddel, og det er muligt at læse mere om de skatte- og momsmæssige detaljer i forbindelse med Art Money ved at klikke på linket i kolonnen til højre. Det er ligeledes muligt at se, hvilke butikker, der tager imod den kunstneriske valuta.