Hvem er den mystiske 'Mormor'?

16x9

Små og store an-sig-ter er på mys-tisk vis duk-ket op i År-hus. Og de er ik-ke ale-ne. Se bil-led-er-ne her

"HVIS DU IKKE HAR TID TIL AT LÆSE DETTE, HAR DU ALT FOR TRAVLT."

Af Kristian Jakobsen

Hovedet med taleboblen henvender sig til travle forbipasserende i Sølystgade i det centrale Århus.

Men hvem har klistret hovedet med budskabet op på murstensvæggen? Det er signeret 'Mormor', men hvem der gemmer sig bag det alias er uvist.

Sikkert er det dog at 'Mormor' har haft travlt, for i disse dage vil man på en kort gåtur rundt i det centrale Århus opdage utallige små og store hoveder med lige præcis den signatur. Nogle med et budskab, andre bare med et spøjst ansigtsudtryk.

En kunstart i mange former
'Mormor' er 'street artist' eller på dansk 'gadekunstner'. En kunstform der begyndte med graffiti i 70'ernes New York og siden har udviklet sig i mange retninger i storbyer over hele verden.

Eksempler på den urbane kunst kommer i mange former. Ligesom 'Mormor', hvor personen bag tegner eller maler en figur på pap eller papir og siden klistrer sit værk op i byens rum på fx mure, porte, gavle, døre eller kasser. Eler som stencils, hvor der spraymales over en skabelon. Andre former inkluderer regulær graffiti, mosaikker eller tredimensionale skulpturer i fx papmache, plastik eller metal.

Hærværk eller kunst?
Gadekunst deler folk i dem, der mener, det er hærværk, der end ikke fortjener prædikatet 'kunst' og dem, der bliver fascineret af den fantasi og kreativitet der ligger bag.

"Gallerier, magasiner og butikker er kontrollerede rum. Graffitikunst er ukontrolleret, men talentet og energien, der kommer derfra, er alt for tiltalende til at blive ignoreret," skriver den grafiske designer Tristan Manco, der har skrevet flere bøger om emnet.

Men hærværket er uløseligt forbundet med formen. Nogle kunstnere bruger formen i kampen mod privat ejendom og reklamer i det offentlige rum med mottoet "reclame the streets" (tag gaderne tilbage). For andre er det spændingen i det ulovlige, der er drivværket. Endelig er der dem, der ser det som en anden og effektiv måde at nå et bredt publikum, der umuligt kan undgå at se et værk, simpelthen fordi deres blik møder det, når de går på gaden.

Pludselig er de over alt
Er man først begyndt at lægge mærke til de finurlige små og store kunststykker fanger øjnene dem pludselig overalt. De over 60 billeder i galleriet i linkboksen er alle taget i det centrale Århus i løbet af et par timer lørdag den 18. september.

Ofte er de placeret så blikket naturligt falder på værket, men i flere tilfælde opdager man også et stykke street art placeret på et sted, der ikke har været umiddelbart tilgængeligt eller har krævet en stige eller gode klatreegenskaber.

Street art er for alvor slået igennem herhjemme i dette årti. Mest kendt er street art-kunstneren HuskMitNavn, der via gaden er blevet et etableret navn omend vedkommende fortsat lever anonymt.

I udlandet er det blandt andet navne som Banksy, Above, D*Face og Zevs, der fører an.

Men hvem er 'Mormor'?
Redaktionen bag nyhederne.tv2.dk hører gerne fra personen bag 'Mormor' eller personer, der kan sætte os i kontakt med hende eller ham. Andre kunstnere, der kan genkende deres værk i billedgalleriet, er også velkomne til at kontakte redaktionen på netnyheder@tv2.dk.

Ligger du inde med billeder af street art, kan du sende dem til redaktionen på MMS til 1234 eller via mail til 1234@tv2.dk. Husk at skrive hvor og hvornår billedet er taget.

Indsendte billeder vil løbende blive samlet i billedgallerier og lagt ud på nyhederne.tv2.dk.

Deltag også gerne i debatten via linket i boksen!