Betal 4000, eller mist din erstatning

495 husstande i Grindsted skal betale for at fĂĄ at vide, om de har ret til erstatning

Senest i morgen eftermiddag skal bl.a. Lis Møller, Thomas Jakobsen og Per Normann betale 4000 kroner, eller mister de muligheden for at få erstatning, når fire 125 meter høje vindmøller bliver rejst i nærheden af deres huse, og det har de tilfælles med 492 andre af deres nabohustande i Grindsted. Der er bare ingen, der ved om møllerne overhovedet kommer, eller om de vil få husene til at falde i værdi.

"Jeg ved ikke, om jeg smider 4000 kroner ud til ingenting," lyder det fra Lis Møller, der er ledig. For hende er 4000 kroner mange penge.

"Vi er oppe i alderen. Vi har fĂĄet et nyt hus, og sĂĄ er jeg blevet fyret derefter, sĂĄ vi har mindre penge pr. mĂĄned, end vi plejer at have. SĂĄ 4000 kroner er mange."

"Det er en dyr lodseddel, hvis man skal give 4000, og det er måske dumt at lade være," siger lærer Thomas Jakobsen.

Naboerne skal alligevel forhånd beslutte, om de vil søge om erstatning, så opstilleren kan beregne en evt. erstatnings størrelse. Siden loven om værditab ved vindmøller blev indført i 2009, er der afgjort 215 sager

. 79 har fĂĄet medhold og har fĂĄet i alt 11,7 millioner kroner udbetalt i erstatning.

"Vi er lige under 500 husstande, hvis der bor tre i hver hus er det 1500 mennesker. Jeg synes, det er vigtigere at tage hensyn til 150 mennesker end en vindmølleopstiller," siger projektleder Per Normann.

Gebyret på 4000 kroner får naboerne tilbage, hvis de tilkendes erstatning, eller hvis møllerne aldrig bliver rejst, men ingen ved hvornår den afgørelse ligger.