Bank vil lokke til mere sikre lån

Halvdelen af danske boligejere har korte lån uden afdrag. Nu vil Nordea have sine kunder over på længere lån.

Danskerne er vilde med korte lån ­og er svære at få til at tage lange fastforrentede lån og afdrag på gælden. Men det vil Nordea nu forsøge at rykke ved.

Bankkoncernen lancerer til efteråret en ny type lån, som de kalder kort rente. Det er treårige lån, hvor renten justeres hvert halve år ­ og de fås både med og uden afdrag.

"På den måde får kunderne en finansiering, så man hele tiden kan føle med i, hvad man skal betale. Og om renten bliver justeret hver sjette eller tolvte måned, er der i kroner og ører ikke så stor forskel på," siger Anders Jensen, direktør i Nordea.

Ifølge Nordea er en af fordelene ved det nye lån, at kunderne får gradvis tilpasning af deres privatøkonomi ­ i stedet for at få et stort rentesmæk.

I samme åndedrag vil det blive dyrere at få et eksempelvis etårigt flekslån, da man regner med, at det vil blive dyrere for pengeinstitutterne at låne penge. Og de øgede udgifter skal kunderne selv betale for, og priserne ændres fra 1. januar 2013.

Danske boligejeres flekslån, der løber over et, tre og fem år, er på 1000 milliarder kroner. Samlet er der udlån små 1783 milliarder, viser Nationalbankens seneste opgørelse.

Og ser man på, hvor mange boligejere der slet ikke afdrager på gælden men kun betaler renterne af lånet, er det over 55 procent.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea, siger, at man endnu ikke ved, hvor stor prisforskellen bliver. Men Nordeas kunder, der vil konvertere, slipper for bankens vanlige gebyrer på 10­000 til 15.000 kroner. De skal kun betale stempelafgifter mm.

"For de 25 procent af vores kunder, der har fastforrentede lån, er der ikke noget, der ændrer sig. Der vil være størst prisstigninger på et­ og toårige flekslån og i særdeleshed afdragsfrihed," siger Lise Nytoft Bergmann og fortsætter:

"Vores rådgivning ændrer sig også en lille smule ­ langt de fleste kunder vil blive anbefalet at tage et fastforrentet lån med afdrag," siger hun.