Benzinpris på vej mod laveste niveau siden januar

Benzinprisen kan meget vel nå det laveste niveau siden januar i den kommende uge. Det mener Saxo Banks olieanalytiker Ole Sloth Hansen efter de olieproducerende lande i OPEC sent fredag eftermiddag har besluttet at hæve mængden af olie, de må produceres per dag.

- Det betyder, at vi fortsat vil have et oliemarked med for stor produktion. Russerne vil heller ikke ændre deres produktionsmål, der lige nu er nær sovjettidens rekordniveau. Vi lukker derfor ugen tæt på de laveste niveauer, vi har set længe og benzinprisen har kurs mod det laveste niveau siden januar, siger olieanalytiker i Saxo Bank Ole Sloth Hansen til TV 2.

De seneste dage er benzinprisen faldet 20 øre, og olieanalytikeren peger på, at priserne falder  af to årsager. Udover olien er dollaren nemlig også faldet tilbage i forhold til danske kroner. Da olieprisen afregnes i dollar giver en lavere dollarkurs også billigere benzin til bilister i Danmark.

Økonom i Nordnet Per Hansen peger ligeledes på, at der er rigeligt med olie på markedet til at holde priserne nede længe.

- Rusland skruer ikke ned, og det gør producenterne af skifergas heller ikke. Oliemarkedet vil desuden se frem til, at sanktionerne skal løftes overfor Iran, og derefter skal Iran producere mere olie. Ingen er dog villige til at producere mindre olie for at give plads til Iran, og det vil ligeledes holde priserne nede, siger han og uddyber:

- Oliemarkedet vil forblive overforsynet, og det vil betyde en lang periode med meget lave olie- og benzinpriser, siger Per Hansen.

Hvordan literprisen på benzin og diesel har udviklet sig siden 1972, kan du se i grafikken herunder. Priserne er korrigeret for inflation, så du kan sammenligne med priserne i dag.

Hvor stor en del af benzinprisen, der består af afgifter kan du se i grafikken herunder.

Hvis du tanker
Oktan 95
Oktan 95Diesel
for 100 kroner, hvor meget tror du så er skatter og afgifter?

ProduktprisSkatter og afgifter
Træk i håndtaget for at give dit bud.Dit bud: 0 procent går til skatter og afgifter.
Se om du ramte rigtigt
Dit bud: procent
Det rigtige svar: procent går til skatter og afgifter.
Produktpris
Energiafgift
Moms
CO2-afgift
Oplysningerne stammer fra Energi- og Olieforums hjemmeside og er senest opdateret 9. marts 2016. Energi og olieforum er en brancheorganisation for primært olieselskaber og tankstationer.
Se fordelingen (5)

Hvad en lav oliepris betyder for en typisk privatøkonomi kan du se i tv-indslaget herunder.

Priser på brændstof

Benzin:
Den vejledende listepris for den mest almindelige benzin - 95 oktan - toppede sidst i 13,31 kroner per liter den 21. juni 2014.

Den 15. januar 2015 ramte den vejledende listepris på benzin 10,59 kroner per liter, hvilket var prisbunden i denne omgang.

De reelle standerpriser er typisk noget lavere end de officielle listepriser på grund af lokal priskonkurrence. Finder du de billigste benzinstationer, kan du tanke benzin til en literpris, der ligger omkring 1,50 kroner lavere end de vejledende listepriser. Hvordan du gør det, får du gode råd om i indslaget øverst.

Diesel:
Listeprisen for en liter diesel toppede sidst i 11,63 kroner den 23. juni i år. Listeprisen for diesel ramte en foreløbig prisbund på 8,84 kroner per liter den 16. december 2015.

I forhold til de vejledende listepriser kan du tanke diesel omkring 1,60 kroner billigere, hvis du finder de billigste tilbud ude ved standeren.

Billigst om vinteren:
Benzin er marginalt billigere om vinteren. For det første fordi efterspørgselen på benzin er størst om sommeren. For det andet, fordi producenterne kan putte mere buthan i benzinen om vinteren fremfor de dyrere komponenter som for eksempel olie.

I tv-indslaget øverst får du gode råd om, hvordan du finder den billigste benzin.