Klodset ratingkæmpe giver Dong milliard-ridse

Det er ikke Dong Energys skyld, når ratingselskabet Standard & Poor's (S&P) giver energiselskabets finanser en grim ridse i lakken. Tværtimod skal

Det er ikke Dong Energys skyld, når ratingselskabet Standard & Poor's (S&P) giver energiselskabets finanser en grim ridse i lakken.

Tværtimod skal kritikken rettes mod S&P, mener kreditanalytiker Jens Houe Thomsen fra Jyske Bank.

Kernen i sagen er, at S&P har ændret synet på en såkaldt hybridobligation i Dongs finanser, så 2,2 milliarder kroner ikke længere tæller som egenkapital, men i stedet som gæld. 

- Sagen er bare, at Standard & Poor’s  - som elefanter i en porcelænsbutik - skaber usikkerhed, fordi de ikke på et tidligere tidspunkt overvejer den pointe, der nu koster egenkapitalvægtningen af den her hybridobligation. Det er skuffende og overraskende, men de bliver jo klogere med tiden, ligesom alle os andre, og denne vinkel havde de åbenbart ikke overvejet tidligere, siger analytikeren.

Andet kursskifte på to år
S&P’s problem er rettet mod en særlig hybridobligation, som Dong Energy har udstedt. Obligationen på 5 milliarder kroner, der er sat sammen af forskellige finansielle instrumenter og derfor kaldes hybrid, har tidligere talt som 100 procent egenkapital.

I 2013 valgte S&P så ganske overraskende at ændre synet på hybridobligationen, så kun halvdelen måtte tælle som egenkapital, men nu har S&P imidlertid sagt, at den kun må tælle som gæld, og det er kedeligt for Dong, fordi det får deres finanser til at se værre ud.

Dengang vakte det også kritik fra Danske Banks Jakob Magnussen, der så ændringen som et udtryk for, at "filmen knækkede" for det store ratingselskab.

Kan løses med knofedt
Årsagen til kursskiftet fra S&P er en betingelse i kontrakten med investorerne, der giver dem mulighed for at sælge den, hvis Dongs samlede kredit-rating får et hak.

- Der er mere irritation end dramatik for Dong, fordi det formentlig er en sag, der lader sig løse af lidt knofedt og kreativitet med nogle jurister. Den virkelige taber i hele det her er beklageligt hybridobligationen, fordi vi endnu en gang en situation, hvor et rating-bureau er i tvivl om, hvilket ben de skal stå på, siger Jens Houe Thomsen.

Dong Energy afviser at kommentere sagen med henvisning til, at selskabet er i 'silent period' indtil fremlæggelsen af regnskabet for tredje kvartal i morgen torsdag.

Energiselskabet oplyste for nylig, at man går hårdt efter en børsnotering inden marts 2017.

Dong Energy går på børsen

Dong Energy er i dag ejet af staten, Goldman Sachs, ATP, PFA og en række regionale energiselskaber, heriblandt SEAS-NVE og SE, det tidligere Syd Energi.

Selskabet meddelte 18. september, at man går efter en børsnotering inden for 18 måneder - dog "hurtigst muligt"

Dong Energy har samtidig sat olieforretningen Exploration & Production under såkaldt "strategic review", der i finanssprog betragtes som et til salg-skilt

Ved kapitaludvidelsen i 2014 fik Dong Energy tilført 13,6 milliarder kroner - herefter var værdien 45 milliarder kroner

Værdien er siden kapitaludvidelsen steget markant, en frisk beregnet baseret på to forskellige metoder viser en pris på omkring 80 milliarder kroner.