Dong i ny rekord - vil opføre verdens største havmøllepark

Danske Dong Energy har netop besluttet at investere i en enorm udbygning af vindmølleparken Walney ud for den engelske vestkyst, og når den er færdig

Danske Dong Energy har netop besluttet at investere i en enorm udbygning af vindmølleparken Walney ud for den engelske vestkyst, og når den er færdig i 2018 vil den med 1027 MW være den største i verden.

Det fortæller Dong Energy i en meddelelse.

Udbygningen alene er på 660 megawatt (MW), mere end halvanden gange Anholt Havvindmøllepark, der med er 400 MW er Danmarks suverænt største projekt. Ifølge TV 2's oplysninger er investeringen i projektet i omegnen af 20 milliarder, og det gør det til den største enkeltstående Dong-investering nogensinde.

Vindmøller fra Danmark
Dong har allerede nu valgt både Vestas og Siemens til at levere havvindmøllerne til Walney-udbygningen, og de kan altså se frem til massive ordrer fra energiselskabet.

Hvert selskab skal levere 330 MW, Vestas gennem selskabet MHI Vestas, der er et partnerskab på havmølleområdet med japanske Mitsubishi. Den samlede vindmølleordre har en værdi på over 5 milliarder kroner, som nu skal deles mellem de to rivaler.

- Det er en god dag både for Dong, Siemens og Vestas, og det er faktisk ret sjældent, at vi ser det, siger Jacob Pedersen, vindanalytiker i Sydbank, til TV 2.

Flere områder

Dong, der skal børsnoteres inden marts 2017, har et mål at om have installeret 6500 MW havvindmøller i 2020, det svarer til det årlige forbrug i over 5 millioner husstande.

- Walney Extension kommer til at levere grøn el til over 460.000 britiske husstande, og det glæder mig meget, at vi nu kan starte opførelsen af, hvad der bliver verdens største havmøllepark, når den står færdig, siger Samuel Leupold, adm. direktør for Dong Energy Wind Power, i en meddelelse.

Vind vokser hos Dong
Energiselskabet opererer inden for fire forretningsområder: Havvindmøller, produktion og efterforskning af olie og gas, varme- og strømproduktion fra kraftværker og handel med og distribution af energi.

Historisk har den helt store indtjeningsmotor været olieforretningen, men i takt med de faldende oliepriser er havvindmøllerne blevet udpeget som den store vækstmotor, og det er da også her, at op mod halvdelen af indtjeningen kommer fra.

 

Dong Energy går på børsen

Dong Energy er i dag ejet af staten, Goldman Sachs, ATP, PFA og en række regionale energiselskaber, heriblandt SEAS-NVE og SE, det tidligere Syd Energi.

Selskabet meddelte 18. september, at man går efter en børsnotering inden for 18 måneder - dog "hurtigst muligt"

Dong Energy har samtidig sat olieforretningen Exploration & Production under såkaldt "strategic review", der i finanssprog betragtes som et til salg-skilt

Ved kapitaludvidelsen i 2014 fik Dong Energy tilført 13,6 milliarder kroner - herefter var værdien 45 milliarder kroner

Værdien er siden kapitaludvidelsen steget markant, en frisk beregnet baseret på to forskellige metoder viser en pris på omkring 80 milliarder kroner.