Dong i nyt frasalg inden børsnotering

Efter en lang stribe frasalg trimmer Dong Energy endnu en gang forretningen forud for selskabets børsnotering. Energiselskabet sælger denne gang en

Efter en lang stribe frasalg trimmer Dong Energy endnu en gang forretningen forud for selskabets børsnotering.

Energiselskabet sælger denne gang en lille ejerandel af Gassled, som er et stort netværk af gasledninger i Norge.

Selvom Dong Energys andel, der overtages af norske CapeOmega, kun er på 0,98 procent, er der tale om et seriøst beløb på flere hundrede millioner kroner.

Stort millionbeløb i kassen
Dong Energy afviser at fortælle om aftalens værdi, men i 2011 blev hele Gassled-netværket værdisat til 72 milliarder norske kroner.

Selvom Dong tidligere i år nedskrev ejerandelen i netop Gassled-netværket med 433 millioner kroner, er der tale om en ejerandel, der er flere hundrede millioner kroner værd.

Energiselskabets presseafdeling oplyser, at aftalen om salget blev indgået for et stykke tid siden, og at man forventer endelig godkendelse fra myndighederne inden årets udgang og at man forventer endelig godkendelse fra myndighederne inden for et halvt år.

Frasalg for milliarder
Siden Henrik Poulsen i 2012 blev topchef i Dong Energy har han solgt fra for et tocifret milliardbeløb for at holde et stramt fokus på kerneforretningen, der er havvindmøller, efterforskning og produktion af olie og gas samt produktion af strøm og varme fra kraftværker i Danmark.

Det har blandt andet betydet et farvel til svenske vandkraftværker, to gaskraftværker i Wales og Norge, en stor bunke landvindmøller i Danmark, Sverige, Norge og Polen samt en lang række bygninger i Gentofte.

De mange frasalg har sikret et stort milliardbeløb til Dong Energy, der planlægger en børsnotering inden marts 2017. I den forbindelse har Henrik Poulsen åbnet for et salg af hele olie- og gasforretningen, men det bliver meget svært, vurderer investeringsbanken Clarksons Platou.

Dong Energy går på børsen

Dong Energy er i dag ejet af staten, Goldman Sachs, ATP, PFA og en række regionale energiselskaber, heriblandt SEAS-NVE og SE, det tidligere Syd Energi.

Selskabet meddelte 18. september, at man går efter en børsnotering inden for 18 måneder - dog "hurtigst muligt"

Dong Energy har samtidig sat olieforretningen Exploration & Production under såkaldt "strategic review", der i finanssprog betragtes som et til salg-skilt

Ved kapitaludvidelsen i 2014 fik Dong Energy tilført 13,6 milliarder kroner - herefter var værdien 45 milliarder kroner

Værdien er siden kapitaludvidelsen steget markant, en frisk beregnet baseret på to forskellige metoder viser en pris på omkring 80 milliarder kroner.