Det er svært at udleje i udkantskommuner: Se liggetiderne i din kommune

16x9
Morsø Kommune har landets højeste liggetid på udlejningsboliger. Foto: 'free photos' / flickr

Mens der er fuld drøn på lejeboligmarkedet i de fire store universitetsbyer samt by- og mellemkommunerne, er det i visse kommuner i de yderste dele af

Mens der er fuld drøn på lejeboligmarkedet i de fire store universitetsbyer samt by- og mellemkommunerne, er det i visse kommuner i de yderste dele af Danmark nærmest stillestående.

Det viser en opgørelse af den gennemsnitlige liggetid for lejeboliger i 2014 foretaget af Lejebolig.dk

Med en gennemsnitlig liggetid for lejeboliger på 113 dage topper Morsø Kommune i Region Nordjylland listen over de ti hårdest ramte udkantskommuner. Til sammenligning er det 77 procent højere end hele Region Nordjylland, hvor liggetiden i snit er på 64 dage.

- Vi kan se, at lejeboligmarkedet i disse år visse steder lider under den tiltagende fraflytning fra yderkommunerne. Fra 2013 til 2014 er den gennemsnitlige liggetid i otte af de 10 underøgte udkantskommuner steget med alt fra to procent til 37 procent, siger Michael Eggert, direktør for Lejebolig.dk.

I Tønder Kommune, der har anden højeste liggetid, er der eksempelvis sket en stigning på 21 procent fra 2013 til 2014, så det nu tager 105 dage i snit, før en lejebolig er udlejet. Og øst for Storebælt skal man som udlejer i Lolland Kommune i gennemsnit regne med, at der går 98 dage, før man har fundet en lejer, hvilket er en stigning på to procent i forhold til året før.

Se liggetiderne i din kommune

Øer bliver hårdt ramt
Ifølge Danmarks Statistik forventes der et fald i befolkningstallet i 35 kommuner i løbet af de næste ti år. Størst fald i folketallet frem mod 2025 forventes for Læsø med 12 procent, Lolland med 10 procent og Bornholm med ni procent.

I Domea.dk, der er en af Danmarks største bygge- og boligadministrationer af almene boliger, der dækker 78 af landets 98 kommuner, oplever man også vanskeligheder med udlejningen mange steder i landets yderområder. Det fortæller Lene Hadbjerg Sørensen, Kundeservicechef med ansvar for udlejningen hos Domea.

- Vi ser en migration fra yderområderne i Danmark, og det er en specielt situation, der udfordrer vores udlejning flere steder i yderområderne, siger Lene Hadbjerg Sørensen.

Ifølge hende har udfordringerne mange årsager. Blandt andet søger mange boligsøgende mod rådhusbyerne i de 'nye' sammenlagte kommuner. Besparelser i mange små lokalsamfund, hvor skoler og busser nedlægges bidrager også til tendensen, mener hun.

- Det er specielt i den nordlige og sydlige del af Jylland samt i og omkring Lolland, at vi har de største udfordringer, og hvor vi ser stigning i liggetiden. Det kan betyde reduktion i mængden af lejeboliger i visse områder, hvilket vi blandt andet er i gang med i Gedser lige nu, siger Lene Hadbjerg Sørensen.