Tjek din husleje: Betaler du mere end gennemsnittet?

Som lejer kan det være svært at gennemskue, om man betaler en fair pris for sin lejlighed. Der er nemlig mange ting, der spiller ind på prisen, og

Som lejer kan det være svært at gennemskue, om man betaler en fair pris for sin lejlighed.

Der er nemlig mange ting, der spiller ind på prisen, og en høj pris er ikke nødvendigvis lig ulovlig husleje.

Alligevel kan det være en idé at skæve til gennemsnitsprisen og se, om den skulle være markant anderledes end din husleje. Er din husleje for høj, kan du nemlig klage.

BoligPortal har opgjort de gennemsnitlige kvadratmeterpriser for lejelejligheder i landets 10 største byer fra januar til august 2015 og for årene 2011 til 2014, og resultatet kan ses nedenfor. Bemærk, at BoligPortal lister priserne på månedsbasis i modsætning til eksempelvis LLO, samt at det ikke er de faktiske lejepriser, men de udbudte.

Om tallene fortæller BoligPortals administrerende direktør, Henrik Løvig, at gennemsnittet skal ses som en tendens på boligmarkedet.

Store byer giver højere priser, og København og Aarhus ligger da også i spidsen gennem hele perioden. Men mange indbyggere er ikke direkte lig højere priser.

Øverst i artiklen kan du se, hvor lejerne typisk bliver snydt og snyder sig selv

Eksempelvis er Danmarks tiendestørste by, Roskilde, med 103 kroner per kvadratmeter dyrere end den sjettestørste by, Randers, hvor det i gennemsnit koster 62 kroner per kvadratmeter at være lejer.

Hos Lejernes Landsorganisation, LLO, bemærker man, at priserne generelt er meget høje, og at priserne ikke kun kan være et udtryk for, at mange har fået lavet 'gennemgribende moderniseringer' eller udlejer nyopførte lejligheder med fri leje, der begge lovliggør meget høj husleje.

- I mange tilfælde overstiger den udbudte pris væsentligt den lovlige pris, siger cheføkonom i LLO, Jesper Larsen.

Istandsættelser koster lejerne dyrt
Der er flere faktorer, der spiller ind, når man ser huslejeprisen stige støt og roligt i de store byer. Udover almindelig inflation og udvikling i forbruget, så er der områder, der stiger langt mere end gennemsnittet. 

Det fortæller sekretariatschef i Boligøkonomisk Vid​encenter, Curt Liliegreen.

- Lejeloven sætter som udgangspunkt begrænsninger for, hvor meget huslejen må stige, men der er undtagelser. Istandsætter man eksempelvis en bygning for et stort nok beløb, er man fri af de begrænsninger, og her ser man huslejestigninger på omkring 70 procent. I hovedstaden er tallet nok lidt højere, og det er muligvis noget at det, man kan se i tallene, siger Curt Liliegreen til TV 2.

Ligger ens kvadratmeterpris markant højere, end snittet for den by, man bor i, kan man undersøge, om ens leje skal sættes ned. Gennem eksempelvis LLO, kan man indbringe sagen for Huslejenævnet.

Og det kan være en god idé at undersøge muligheden.

- Der er brodne kar i alle brancher, og det er der også blandt udlejere. Jeg kunne godt forestille mig, at der er nogen, der forsøger at presse citronen lidt ekstra for tiden, og den sag vil man som udlejer tabe. Også selvom lejere har skrevet under, siger Curt Liliegreen.

Her kan du se, hvordan du kommer foran i boligkøen:

Sådan klager du

  • Godt 100.000 danske lejere betaler for meget i husleje i deres lejede ejerlejligheder, og der er mange tusinde kroner at spare, hvis man klager. Se her hvordan.
  • Inden man kontakter Huslejenævnet, skal man finde ud af, hvor gammel ejendommen, man bor i, er.
  • Er ejendommen fra før 1992, så er der ofte store besparelser at hente for lejerne. Det er her, at der klart er flest, der betaler for meget - specielt hvis lejligheden ikke har været igennem større moderniseringer.
  • I København og Aarhus ligger gennemsnitslejen per kvadratmeter på 500-700 kroner om året for en lejlighed, der ikke har et nymoderniseret køkken eller bad.
  • Har du lejet en lejlighed, som er taget i brug efter 1991, er reglerne noget anderledes. Her er det langt sværere at ændre på, hvad du allerede har skrevet under på og med mindre, at du er blevet alvorligt bondefanget, så kan Huslejenævnet ikke ændre på afgørelsen. Begrebet hedder frimarkedslejen og bygger på, at det du har skrevet under på gælder.
  • I København og Aarhus ligger den maksimale frimarkedsleje per kvadratmeter på 1300-1400 kroner om året.
  • Kilde: LLO