Først eksploderede boligpriserne: Nu går det den anden vej

16x9

Husejerne har i løbet af de seneste måneder været forvænt med, at deres boliger blev mere og mere værd, men den kurve synes nu at være knækket for hus

Husejerne har i løbet af de seneste måneder været forvænt med, at deres boliger blev mere og mere værd, men den kurve synes nu at være knækket for husejernes vedkommende.

Mens prisen på lejligheder fortsætter med at stige, faldt i huspriserne i juni med 0,8 procent på landsplan sammenlignet med måneden før, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Det er første gang i år, at boligpriserne tager et dyk. Ifølge flere eksperter skyldes prisfaldet, at boligrenterne, der faldt markant i begyndelsen af året, er kravlet op igen.

- Boligpriserne er steget ganske mærkbart de første seks måneder af 2015, uanset om man kigger på markedet for huse eller lejligheder. Forklaringen skal primært findes i renteudviklingen. 2015 blev nemlig indledt med at renten på et 30-årigt fastforrentet lån faldt til bare 2 procent., mens renten på et 1-årigt rentetilpasningslån blev decideret negativ, lyder det fra Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit:

Dengang gjorde det ikke så meget, om et hus kostede en kvart million mere eller mindre. Finansierede man boligkøbet med et afdragsfrit F1-lån, lå renten tæt på 0 procent. og den månedlige ydelse for et afdragsfrit F1-lån på for eksempel 250.000 kroner lød på bare 160 kroner om måneden efter skat.

Nu har billedet ændret sig. Renten er steget, og køberne har ikke længere har råd til nær så store boliger som for bare seks måneder siden, lyder det fra Nordea Kredits boligøkonom.

Her tordner priserne opad
Omvendt set det ud for prisen på lejligheder, der bliver ved med at stige. 

Lejligheder er steget med 42 procent siden bunden i 2011 og ligger nu kun 1,1 procent under toppen i 2006.

Når året er omme vil ejerlejlighedspriserne være steget med godt 10 procent på landsplan, lyder prognosen fra Joachim Borg Kristensen, der er boligøkonom hos Nykredit. Særligt i Københavnsområdet og omkring de største byer i Jylland og på Fyn vil priserne stige, mener han.

Omvendt ser det ud for landdistrikterne, hvor efterspørgslen efter boliger er svag.

- Her betyder et stort antal boliger, der står tomme eller til salg på markedet, at potentialet for højere boligpriser også er begrænset. Men udviklingen er positiv, og vi forventer, at huspriserne vil stabilisere sig og begynde at stige beskedent i gradvist flere områder uden for de største byer, lyder det fra Joachim Borg Kristensen.

Her kan du se, hvordan du hugger en stor luns af den rente, du betaler for dit boliglån: