Heunicke ryster på hovedet – men Lunde Larsen afviser kritik

Der er ikke noget odiøst i, at man som folketingsmedlem kæmper for de sager, der optager vælgerne i den kreds, man er valgt.

Sådan forklarede uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) sig efter at Ekstra Bladet i dag kan fortælle, at såvel ministeren selv som hans familie havde personlige interesser i en eventuel opførelse af højere vindmøller ved Stauning Lufthavn. En sag, han tidligere på året – da han var i opposition – kaldte daværende transportminister Magnus Heunicke i samråd om.

Magnus Heunicke oplevede, hvordan Esben Lunde Larse forsøgte at lægge et politisk pres på Trafikstyrelsen, der ikke ville tillade møllerne af hensyn til flysikkerheden.

- Det var som om man fuldstændig ignorerede, at vi altså havde en helt uafhængig sikkerhedsmyndighed, som man blev ved og ved med at underkende. Jeg opfattede det dengang som et forsøg på at varetage lokalområdets interesser. Det er helt fair at gøre det, men jeg synes altid, man bør lytte til uafhængige styrelsers afgørelser, siger han i dag til TV 2.

R-ordfører: 'Langt ude'

Dengang var det ikke den daværende transportminister bekendt, at Esben Lunde Larsens familie havde personlige interesser i vindmølleprojektet.

- Jeg anede det ikke dengang samrådet fandt sted, og jeg må sige, at det kommer bag på mig. Det bør være op til Esben Lunde Larsen at redegøre for, siger Magnus Heunicke.

Den radikale transportordfører, Andreas Steenberg, der ligesom Lunde Larsen er valgt i Vestjylland, deltog ikke i samrådet, men har fulgt

- Jeg synes, det var helt sort, hvordan man kunne gå ind for at opføre vindmøller nær en lufthavn. Det var også mærkeligt, at han gik ind for flere vindmøller, mens mange andre Venstre-folk, eksempelvis Hans Christian Schmidt nærmest var imod. Først senere gik det op for mig, hvordan det hang sammen, siger han i dag til TV 2.

Han beskriver Esben Lunde Larsens opførsel som ”langt ude”.

- Man sætter sikkerheden over styr, fordi man gerne vil hjælpe nogen med at tjene penge på vindmøller. Det er at gå over stregen, lyder det fra Andreas Steenberg.

 

Minister: 'Det var en stor sag'Hovedpersonen selv afviser pure kritikken.

 

- Vi er rigtig mange i Vestjylland, der har haft økonomiske interesser i en vindmøllepark. Det har været en stor sag i adskillige år, at man gerne vil rejse større møller i Stauning-Dejbjerg-området – samtidig med at man kunne bevare indflyvningen til lufthavnen, forklarede Esben Lunde Larsen, da han mødte pressen på vej ind til Venstres gruppemøde tirsdag formiddag.

Esben Lunde Larsen afviser, at der er noget som helst problematisk i, at han selv havde en interesse i projektet.

- Som folketingsmedlem er man valgt til at varetage interesser. Jeg kunne godt have nævnt ved samrådets begyndelse, at vi havde interesser i det. Men det er slet ikke sagen. Sagen er, at vi havde et samråd om nogle tekniske ting. Man har interesser i det selv på mange områder, hvis det gavner ens område, lød det fra ministeren.

Helt naturligt at rejse sagen
Ifølge Esben Lunde Larsen er det alment kendt i Vestjylland, at han og hans familie har økonomiske interesser i vindmøller. Fra 2009 til 2013 var han viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, og her var han ogsĂĄ optaget af sagen. 

- Jeg har rejst sagen bĂĄde lokalt og herinde, og det er helt naturligt, sagde han.

Men hvorfor gjorde du ikke opmærksom på det?

- Fordi det slet ikke er sagen, når man indkalder til et samråd om nogle tekniske foranstaltninger. Kunne jeg indledt med at sige det? Ja, det kunne jeg godt. Men jeg tror sådan set ikke, at jeg burde have gjort det. Sagen er jo, om man går efter det egentlige i samrådet – nemlig om der er tekniske installationer, der kan lade sig gøre.

Hvad han og familien ville have tjent, hvis ikke Trafikstyrelsen af hensyn til sikkerheden omkring indflyvningen til Stauning Lufthavn slog bremsen i, ved Esben Lunde Larsen ikke.  

- Det har jeg ikke undersøgt. Det er slet ikke sagen. Sagen er om det kunne lade sig gøre at sætte højere møller op til gavn for rigtig mange familier i Vestjylland – plus de lokalsamfund, der ville få gavn af flere møller i området.

Kan du forstĂĄ kritikken?
- Nej, det kan jeg ikke. Vi er alle sammen valgt som folketingsmedlemmer til at varetage interesser. Jeg håber, Magnus Heunicke varetager interesser, hvor han er valgt på Sjælland.

Det er lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsning, enig i.

- Der gælder i realiteten ikke inhabilitetsregler for folketingsmedlemmer. Der er heller ingen uskrevne principper om folketingsmedlemmernes habilitet. Tankegangen er sĂĄdan set, at det er vælgerne, der mĂĄ afgøre, om folketingsmedlemmer lever op til de kriterier, der er rimelige, siger han til TV 2.