Illum solgt for milliardbeløb

16x9

Se hvem der har købt stormagasinet Illum for et rekordstort beløb

En af hovedstadens mest centrale erhvervsejendomme skifter nu hænder i en spektakulær milliardhandel.

Der er tale om Illum-bygningen, der ligger på hjørnet af Strøget og Købmagergade, som netop er belvet solgt til den australske kapitalfond Macquarie for hele 1,64 milliarder kroner (220 mio. euro). Det skriver Dagbladet Børsen.

Største handel
"Mig bekendt er det danmarkshistoriens største handel med en enkeltejendom," siger Claus Bælum fra erhvervsmægleren RED Property Advisors, der har været mægler på handlen, til Dagbladet Børsen.

Det er den pakistanske storinvestor Alshair Fiyaz, der nu sælger Illum videre, der siden 2009 først blev medejer med en islandsk investeringsbank, og i 2010 købte han de trængte islændinge helt ud af ejendommen.

Fiyaz købte sig i 2009 i øvrigt også ind som medejer af Magasin-ejendommene i København, Lyngby, Odense og Århus. Men i december sidste år valgte han at sælge ejendommene i Lyngby, Odense og Århus til ATP og Pensionsdanmark for ca. 1,5 milliarder kroner.

Kan sælge Magasin
Dermed ejer Fiyaz nu kun den kendte Magasin Du Nord-byging på Kgs. Nytorv i hjertet af København, men Claus Bælum mener, at den også snart kan blive solgt.

"Det vil jo være oplagt, at bygningen på Kgs. Nytorv også skal sælges på et tidspunkt. De første to skridt med salget af andre Magasin-ejendomme og nu også Illum-ejendomme er nu taget, så det er nok ikke utænkeligt," siger mægleren til dagbladet Børsen.

Køberen Macquarie er mest kendt herhjemme for at være hovedaktionær i Københavns Lufthavne, som kapitalfonden i 2005 købte 53,8 procent af. For får uger siden valgte Macquarie dog at sælge 30,8 procent af aktierne til den canadiske pensionsfond OTTP.

Det er Macquaries ejendomsarm MGPA i London, der nu køber Illum i en joint venture med Partners Group og en unavngiven institutionel investor med base i Canada.