Donald Trump

Trump lover 25 mio. nye job: - Det er fuldstændig urealistisk

USA's nye præsident lover amerikanerne 25 mio. nye job og massiv vækst. Det kommer ikke til at ske, siger danske økonomer.

- Det er fuldstændig urealistisk. Det kan stort set ikke lade sig gøre, så realismen har heller ikke sneget sig ind i Trumps hjerne på det punkt.

Så kontant er vurderingen fra Kim Fæster, senior makroanalytiker i Jyske Bank, af den vækstplan, Donald Trump har fremlagt for den amerikanske økonomi.

Den nytiltrådte præsident lover amerikanerne 25 mio. nye arbejdspladser inden for 10 år og en økonomisk vækst på 4 pct årligt - dobbelt så meget som i dag. Skattelettelser og massive investeringer i nye veje, jernbaner og anden infrastruktur skal sikre den voldsomme accelleration i landets økonomi. 

Svære odds for Trump

Men Trumps plan har ekstremt svære odds i virkeligheden. Det mener to økonomer, TV 2 Business har talt med. 

- Jeg tror ikke på det. Det vil kræve en helt anden udvikling i den amerikanske økonomi, end vi ser i dag, siger Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv. 

Steen Bocian mener, at Trump kan nå et stykke ad vejen mod de vilde vækstmål gennem omfattende reformer. Men de ville være af en kaliber, som Trump vil få svært ved at nå igennem med politisk, vurderer Steen Bocian.

Mangler 17 mio. mennesker

I Jyske Bank afskriver senior makroøkonom Kim Fæster helt en vækst på fire procent. Det vil kræve et drastisk fald i arbejdsløsheden, og den er i forvejen ekstremt lav. Den amerikanske økonomi har generelt ikke de ubrugte ressourcer, som Trumps plan forudsætter. Og der er slet ikke amerikanere nok til 25 mio nye job.

- I takt med, at USA bliver ældre, så vokser den samlede arbejdsstyrke også langsommere og langsommere. Der er i dag 8 mio. arbejdsløse i USA, så selv om det kom ned på nul, så mangler man stadig 17 mio., siger Kim Fæster.

Steen Bocian fra Dansk Erhverv er enig. 

- Trump gør det heller ikke nemt for sig selv, når han samtidig lægger op til, at at antallet af indvandrere ikke må stige, som det har gjort hidtil. Så er det svært at finde de ledige hænder til 25 mio. job, siger han.

Benzin på et sankthansbål

Valget af Donald Trump i november gav et solidt rygtstød til dollarkursen, mens investorerne har glædet sig til et vækstboom i USA. Mandag har især de asiatiske markeder dog vist tegn på skuffelse over, at præsidenten ikke leverede konkrete vækstinitativer, da han holdt sin indsættelsestale i Washington D.C. Dollarkursen fortsætter mandag sin retræte.

I Jyske Bank tvivler man ikke på, at Trump vil levere effektive midler til vækst. Men man er bekymret for, at de kun varer kort og vil føre til en overophedning.

- Vi frygter, at USA's økonomi er som et sankthansbål, der har brændt i et godt stykke tid. Så kommer Trump og hælder benzin på, og det hele vil blusse op. Men det vil også meget hurtigt dø ud. Vi er bekymrede for en recession inden for få år, siger Kim Fæster fra Jyske Bank.