Business

Økonom: Trump kan få VW og Siemens til at droppe USA

Trumps kurs mod udenlandske virksomheder, kan få de helt store europæiske selskaber til at trække sig ud af USA, mener Saxo Banks cheføkonom

Kæmpe virksomheder som Siemens og Volkswagen kan være på vej ud af USA. Sådan lyder det fra Saxo Banks cheføkonom Steen Jakobsen, der mener, at USA's nye præsident, Donald Trump er i gang med skubbe store internationale virksomheder ud af landet.

- Hvis Trump lever op til sin politik om at forfølge virksomheder, der ikke producerer i USA, så kan vi ende op med, at virksomheder som Volkswagen, der kun har 2 procent af sin omsætning i USA siger: 'okay, måske det er bedre, at vi bruger mere energi på Kina, og de vækstmarkederne i Asien og Sydamerika, i stedet for USA, hvor de er efter os', siger Steen Jakobsen

USA's nye præsident har lige siden sin valgkamp slået på, at han foretrækker virksomheder, som producerer sine varer i USA. Derfor har han blandt andet truet den amerikanske bilindustri med enorme toldgebyrer, hvis de flyttede sine fabrikker uden for USA. Og i mandags kom han med nye trusler - denne gang mod de tyske bilfabrikanter, som han lovede et toldgebyr på 35 procent af bilernes pris. Og derfor vurderer, cheføkonomen, at de store europæiske selskaber, der står over for den type trusler kan være på vej ud - endda meget hurtigt.

- Det kan allerede ske inden for de næste 12 måneder, hvis Trump virkelig vil forfølge de udenlandske virksomheder på den måde, siger Steen Jakobsen i News-magasinet 'Millionærklubben'.

Du kan se hele udsendelsen fra denne uges udgave af Millionærklubben på TV 2 Play

Trump vil sende amerikansk ned i ond spiral

Men det stopper ikke ved bilerne. For ifølge Saxo Bank-økonomen, så er der store chancer for, at USA vil ende i en økonomisk nedtur - en recession. Også her peger han på Trumps økonomiske planer som årsagen

- Det er langsigtet økonomi og produktivitet, der kan drive vækst, og det er der ikke i Trumps plan. Sansynligheden for recession er ikke 100 procent. Men i hvert fald 60 procent, siger han.