Business

ATP kræver kæmpebeløb af landets største it-selskab

Voldsomme forsinkelser koster nu kapitalfondsejede KMD et enormt krav og trussel om stævning fra ATP.

En enorm ekstraregning til skatteyderne betyder nu, at it-kæmpen KMD modtager et krav på mere end 500 millioner kroner fra landets største pensionskasse, ATP.

Vi har meddelt KMD, at vi på sigt kan se os nødsaget til at hæve kontrakten

Lilian Mogensen, koncerndirektør ATP

Baggrunden er en forsinkelse på foreløbig 15 måneder af Social Pension, som er et nyt system til udbetaling af folke- og førtidspension.

Stået på gennem længere tid

Pensionskæmpens tålmodighed med KMD, der ligger i strid med flere offentlige kunder, har længe været flosset.

- Vi har gentagne gange forsøgt at løse udfordringerne sammen med KMD uden tilfredsstillende resultater, skriver koncerndirektør Lilian Mogensen fra ATP, der ikke ønsker at stille op til interivew, i en mail til TV 2.

Utilfredsheden har fået ATP til at udarbejde en større redegørelse om forløbet. Her er konklusionen, at KMD - det tidligere KommuneData - er skyld i væsentlig misligholdelse af kontrakten.

- Vi har meddelt KMD, at vi på sigt kan se os nødsaget til at hæve kontrakten, med mindre vi i nær fremtid får en fornuftig aftale, hvor KMD leverer det standardsystem, vi har bestilt, og samtidig fuldt ud kompenserer Udbetaling Danmark (del af ATP, red.) og kommunerne økonomisk for de tab, som misligholdelsen medfører, siger Lilian Mogensen.

En blød og hård løsning

Ifølge TV 2's oplysninger har ATP præsenteret KMD for en blød og en hård løsning.

Den bløde løsning går ud på, at it-selskabet betaler over en halv milliard kroner for de forsinkede it-systemer.

Hvis KMD afviser, vil pensionkæmpen hæve kravet markant op mod en milliard kroner, rive den nuværende kontrakt i stykker og gennemføre et nyt udbud.

KMD med topchef Eva Berneke i spidsen afviser at stille op til interview om sagen. Men kommunikationsdirektør Morten Langager siger i en mail, at det er 'KMD's klare vurdering, at det er ATP, der bærer hovedansvaret for forsinkelsen'.

Derudover har KMD udtrykt ros over for vores udbudsmateriale i forbindelse med indgåelse af aftalen om pensionskontrakten

Lilian Mogensen, koncerndirektør ATP

Lodret uenige om årsag til forsinkelse

Ifølge KMD-direktøren er ATP ansvarlig for forsinkelsen, fordi pensionskassen ikke har specificeret pensionsreglerne tydeligt nok eller til tiden.

- KMD har ved flere lejligheder påpeget dette over for Udbetaling Danmark/ATP. Konsekvensen af den manglende regelafklaring er, at tidsplanen er blevet forsinket, skriver Morten Langager.

Koncerndirektør Lilian Mogensen afviser pure.

- Fra ATP er vi absolut ikke enige i denne udlægning. ATP’s kravspecifikationer har været markedsafprøvet, så pensionsreglerne er specificeret på tilstrækkeligt niveau. Derudover har KMD udtrykt ros over for vores udbudsmateriale i forbindelse med indgåelse af aftalen om pensionskontrakten, skriver hun i en mail.

Offentlige kunder raser

Beskeden fra ATP kommer bare en uge efter, at Kommunernes Landsforening, KL, langede hårdt ud efter KMD for en forsinkelse på 11 måneder af de såkaldte støttesystemer.

Forsinkelserne er særligt problematiske, fordi KMD takket selskabets tidligere monopol tjener stort på de eksisterende aftaler, mens de nye aftaler, som KMD har vundet, er langt billigere for kunderne.

- Det betyder, at KMD og dermed den amerikanske kapitalfond, der ejer selskabet, tjener absurd mange penge ekstra hver måned på at fastholde kommunerne på de gamle systemer, lød det forleden fra KL’s formand Martin Damm (V).

KMD’s gevinst ved forsinkede systemer beløber sig til mindst 1,2 milliarder kroner årligt, viser en kortlægning fra TV 2 på baggrund af tal fra ATP, en analyse fra det kommunale it-fællesskab KOMBIT, EU's udbudsdatabase TED og en række branchekilder.

Problematisk ros

IT-professor Jan Pries-Heje fra Roskilde Universitet er kritisk over for, at KMD kan tjene stort på at forsinke systemerne. Og han mener, at ATP's udmelding om udbuds-rosen fra KMD er problematisk for it-selskabet.

- Det er da interessant, at du fortæller mig, at KMD ligefrem har rost kravsspecifikationen. Det sætter dem lige et par skridt tilbage i den forhandling, hvis det kan dokumenteres, at de tidligere har sagt, at det var meget velbeskrevet, siger han til TV 2 (se interviewet herunder).

IT-professor Jan Pries-Heje kritiserer, at KMD kan tjene stort på at forsinke deres egne leverancer.

Ballade efter kommunerne solgte ud

Konflikten mellem KMD, der tidligere hed Kommunedata, og ATP og selskabets tidligere ejere i landets 98 kommuner er sket i årene efter, at KMD blev privatiseret.

VK-regeringen besluttede i midten af 00'erne at KMD skulle sælges, og det skete i 2008, hvor kapitalfonden EQT fra Sverige og ATP overtog landets største it-selskab for omkring 2 milliarder.

KMD blev siden solgt videre til kapitalfonden Advent og Sampension, der lagde 5,5 milliarder for KMD i 2012.

Brød monopol

I årene efter salget fastholdt KMD monopolet på en lang it-opgaver i kommunerne.

Men i 2013 – fem år efter salget – brød kommunerne det lukrative monopol ved at sende it-opgaverne i udbud, så andre end KMD kunne byde ind.

Resultatet af udbuddet var, at KMD mistede størstedelen af de opgaver, de havde tjent milliarder på over årene, mens konkurrenter som NNIT, Netcompany, EG og IBM kom til fadet med markant lavere priser.

Over 80 millioner hver måned

Selvom KMD mistede flere kontrakter, vandt selskabet de såkaldte støttesystemer, der danner fundamentet for, at monopolbruddet kan gennemføres.

Indtil støttesysterne er klar, kan konkurrenternes nye, billigere systemer nemlig ikke sættes i drift.

Det betyder, at KMD og dermed den amerikanske kapitalfond, der ejer selskabet, tjener absurd mange penge ekstra hver måned

Martin Damm, formand KL (V)

Dermed inkasserer KMD hver måned de høje priser for de gamle støttesyster og ikke mindst alle de andre systemer, der venter på at blive udfaset.

Ekstraomsætningen til KMD, som de offentlige kunder ellers skulle have sparet, beløber sig til et trecifret millionbeløb hver måned.

Malker kommunerne

Ifølge professor Pernille Kræmmergaard fra Aalborg Universitet er det dybt problematisk, at KMD er i en situation, hvor de kan tjene penge på at forsinke deres egne leverancer.

Det giver KMD et ’åbenlyst’ incitament til at vinde udbuddet på støttesystemerne til en meget lav pris, mener Pernille Kræmmergaard.

- Så kan de nu sidde og orkestrere, hvornår de andre leverandører kan komme til, og kommunerne er i mellemtiden nødt betale for de monopolistiske systemer, har hun tidligere udtalt til TV 2.

- Dermed forvrider det hele ideen med monopolbruddet, og sætter KMD som en privat virksomhed i en særdeles lukrativ situation ved så at sige 'at malke kommunerne', sagde professoren videre.Minister kaldt i samråd

Miseren om KMD’s forsinkelser fik i december Socialdemokraterne til at kalde Sophie Løhde (V), der er minister for offentlig innovation, i samråd.

- I sidste ende er det her et groft misbrug af monopolen for egen vindings skyld, som koster det offentlige milliarder. Det skal der simpelthen gøres noget ved, lød det fra tidligere S-minister Magnus Heunicke ved den lejlighed.

Flere sager tynger

Udover de voldsommme problemer med kommunerne og ATP stævnede Skatteministeriet i efteråret KMD for 692 millioner på grund af det skandaleramte inddrivelsessystem EFI, der har kostet skatteyderne milliarder.

Dermed forvrider det hele ideen med monopolbruddet, og sætter KMD som en privat virksomhed i en særdeles lukrativ situation ved så at sige 'at malke kommunerne'

Pernille Kræmmergaard, it-professor Aalborg Universitet

Endelig har Region Syddanmark også set sig nødsaget til at indgå en ekstraordinær kontrakt på 15 millioner kroner til it-selskabet Silkeborg Data på grund af en forsinkelse fra KMD.

En aktindsigt i udbudsmaterialet viste ellers, at KMD vandt udbuddet foran netop Silkeborg Data trods højere priser, men på grund af overlegen funktionalitet.

En funktionalitet der imidlertid har været så mangelfuld, at regionen har hentet KMD-rivalen ind som brandslukker.