Business

Verdens dyreste land - her koster en iPhone 680.000 kr.

Synes du, det er dyrt at købe en iPhone i Danmark? Det er intet sammenlignet med dette sydamerikanske land.

Hvis du vil have fingrene i en iPhone i Venezuela, skal du have 680.000 kr. op af lommen. Dermed vinder det sydamerikanske land titlen som det land, hvor en iPhone er absolut dyrest.

Det viser tal fra det amerikanske medie Quartz.

Landet, hvor det er næstdyrest at erhverve sig en af Apples smartphones, er Singapore, hvor apparatet koster 6742 kr.

Den ekstreme pris på iPhones i Venezuela bunder i landets hyperinflation.

95% af Venezuelas eksport består af salg af olie, skriver CNN Money. Da oliepriserne faldt til det halve i 2014 og har siden ligget mere eller mindre fladt, betød det også, at landets indtægter tog et stejlt dyk. 

Landet uden mælk og toiletpapir

Den økonomiske krise og en hyperinflationen på op mod 500 pct. har skabt knaphed af dyrbare dollars til at importere basale dagligvarer.

Det gælder altså mobiltelefoner, men også mere livsnødvendige ting som mælk og toiletpapir, som Venezuela i perioder ikke har kunnet importere ifølge CNN Money.

Den venezuelanske valuta bolivar har mistet mere end 70 procent af sin værdi på det sorte marked sidste år, og befolkningens købekraft er drattet sammen med valutaens dyk.  

Kina stopper hjælpen

Tidligere har Kina hjulpet nationen med at finansiere sig i trænge tider gennem statslån, men Kina er ikke interesseret i at fortsætte denne låneaftale.

Derfor har Venezuelas præsident taget konsekvenserne af hyperinflationen.

Fra den 20. februar kan man ikke længere finde en 100 bolivar-seddel. Fremover er den mindste gyldige seddel på 500 bolivar ifølge Bloomberg.