Business

Ukendt dansk firma overdynget af milliarder

Et lille dansk biotekselskab sejrer i et betændt patentopgør, der på sigt kan forgylde aktionærerne med over 40 milliarder kroner.

En bitter og langtrukken patenttvist mellem det danske biotekselskab Forward Pharma og den amerikanske biotekgigant Biogen er endelig udmundet i en fredsaftale, og det er en særligt lukrativ sejr for danskerne.

Aftalen sikrer Forward Pharma med bare 14 ansatte en betaling på knap 9 mia. kr. fra Biogen, som til gengæld får lov til at bruge det danske firmas patenter. Men potentielt kan tvisten føre til langt flere milliarder i kassen for David i kampen mod den amerikanske Goliat.

Slag om nøgleingrediens

Patentsagen drejer sig om nøgleingrediensen i Biogens storsælgende lægemiddel Tecfidera, der bruges til behandling af multipel sklerose. Nøgleingrediensen hedder dimethyl fumerate, som både Biogen og Forward Pharma har patent på. Men fordi Forward Pharma var først til fadet, har det danske biotekselskab sandsynligvis også krammet på Biogen, hvad angår rettighederne.

Det er dog ikke afgjort endnu, og patentstriden mellem Forward Pharma og Biogen om rettighederne ruller fortsat. Hvis Forward Pharma får medhold i, at danskerne er de retmæssige ejere af patentet, så er der langt flere milliarder at hente for Forward Pharma. Ifølge David Solomon, ledende partner i Sund Capital, kan det betyde yderligere over 40 mia. kr. for det danske biotekselskab, skriver Børsen.

Kendt biotekinvestor bag 

Bag Forward Pharma står biotekinvestoren Florian Schönharting, som også var medstifter af bioteksuccessen Genmab. Forward Pharma er børsnoteret i USA og så efter fredsaftalen aktiekursen stige med 48 pct. Vækstfonden og Lundbeckfonden er nogle af de danske investorer, som ejer en større klump af firmaet og dermed scorer en betydelig jackpot. 

- Jeg ved ikke præcis, hvor mange penge det drejer sig om, vi tjener på det. Men det er et anseeligt beløb, og det glæder os selvfølgelig,” siger Bertil From, finansdirektør i Lundbeckfonden, og fortsætter: 

- Det er jo positive nyheder for biotek i det hele taget, og man kan håbe, at det kan være med til at sikre ny kapital til biotek i det hele taget.