Business

Brexit bekymrer: Dansk sushikæde holder vejret i London

Sticks'n'Sushi frygter bl.a, at det bliver sværere at få personale, når Storbritannien forlader EU.

Den danske sushikæde Sticks’n’sushi har de seneste år indtaget London med fem restauranter på centrale placeringer. Yderligere fire åbner inden for halvandet år, men så tør kæden heller ikke drømme videre om ekspansion i London.

Det er Brexit, der bekymrer.

- Lad mig bare sige, at vi er ikke så aktivt søgende, som vi har været tidligere, siger adm. direktør Kim Rahbek Hansen til spørgsmålet, om Brexit har fået kæden til at ændre sine vækstambitioner i London.

Holder vejret

- Investeringsklimaet og de udmeldinger, vi hører fra Storbritannien, er jo ikke just befordrende. Vi holder vejret og vil gerne se, hvordan Brexit-forhandlingerne arter sig, før vi lægger større planer for 2018 og 2019, siger Kim Rahbek Hansen til TV 2 Business.

Ét problem er det britiske pund, der er dykket mere end 11 pct. efter folkeafstemningen i sommer. Sticks’n’Sushi omsætter årligt for 120 mio. kr. i sit britiske datterselskab og forventer, at Brexit vil sætte et negativt aftryk i koncernregnskabet.

Pund-dykket gør det også dyrere at importere råvarer som ris og soya fra Japan til London.

Multikulturel branche

En anden og vigtigere grund til usikkerheden er tvivlen om arbejdskraftens fri bevægelighed, når Storbritannien forlader EU’s indre marked. Udenlandsk arbejdskraft er nemlig temmelig afgørende for selskaber som Sticks’n’Sushi.

- Alle, der arbejder inden for restaurationsbranchen i London ved, at det er den mest multikulturelle branche sammen med byggeriet, siger Kim Rahbek Hansen.

Han er bekymret for, at han fremover kan få problemer med at rekruttere personale, hvis det bliver sværere og f.eks . kræver visum at komme ind på det britiske arbejdsmarked.

- Hvis jeg var en græsk tjener i London, ville jeg da allerede nu begynde at tænke over, om jeg var det rigtige sted, siger Kim Rahbek Hansen.

Hvis jeg var en græsk tjener i London, ville jeg da allerede nu begynde at tænke over, om jeg var det rigtige sted

Kim Rahbek Hansen, adm. direktør, Sticks'n'Sushi

2 mio. EU-borgere i Storbritannien

I dag har de 2 mio. EU-borgere, der er flyttet til Storbritannien, ingen garanti for, at de kan blive efter Brexit.

Theresa May fremlagde tirsdag sin køreplan for landets EU-farvel og gentog, at man går efter en aftale med de øvrige EU-lande, så de, der allerede er på britisk jord, kan få lov at blive.

Samtidig vil man dog regulere indvandringen langt hårdere og prioritere ”de bedste og de klogeste”.

Premierminister lover "hård Brexit"

Theresa May aflivede enhver spekulation om et ”blødt” Brexit, hvor briterne via særaftaler f.eks. stadig kunne være med i det indre marked. Et scenarie, som sushi-direktøren ellers havde ønsket sig.

- Hele London, ikke kun mig, havde håbet på en pragmatisk, fornuftig løsning. Jeg ved ikke, hvad man vil opnå med en ”hård Brexit". Måske er det en strategi for at presse de andre EU-lande ved forhandlingsbordet, siger Kim Rahbek Hansen.

Sticks'n'Sushi går inden længe ind i Tyskland med en restaurant i Berlin.