Business

Ekspert: Gå ikke i aktiepanik over Trump-kommentarer

Flere aktier har fået tæv efter kommentarer fra Donald Trump, men strategen bag milliardfond i Danmark holder hovedet koldt, når Trump går amok.

De globale aktiemarkeder har fået en ny spiller, som det er værd at holde godt øje med.

Spørg bare aktionærerne hos flyproducenten Boeing fra USA, der bl.a. er i gang med at bygge et nyt fly til den amerikanske præsident. Her var man formodentlig godt klar over, at Donald Trump, der om få dage formelt indsættes som præsident i USA, til tider kan være en ”loose canon”, men at han var så vild kom bag på de fleste, da han den 6. december lagde dette opslag på Twitter:

Trump sendte Novo i rødt

Den udmelding fik straks investorerne til at smide Boeing-aktien, og i sidste uge var det så medicinalaktier over hele verden, der fik et gok i nødden, da Donald Trump på et pressemøde endnu engang tordnede mod "Big Pharma", som de største medicinalselskaber i verden bliver kaldt.

Danske Novo Nordisk dykkede mere end 4 pct. på Trumps udmelding, og en række andre danske medicinalproducenter måtte ligeledes se kurserne gå sydpå.

Da dagen var omme, havde investorerne i de danske medicinalaktier tabt i omegnen af 25 mia. kr.

App advarer om Trump-tweets

De markante reaktioner i markedet har allerede ført til skabelsen af en app, der sender brugerne beskeder, når Trump har brugt sin Twitter-konto, således at de med det samme kan se, om tiden er inde til at sælge ud af nogle papirer under angreb fra den amerikanske præsident.

Men for Henrik Henriksen, der er den strategiske hjerne hos PFA, når det største danske kommercielle pensionsselskab skal placere sine milliarder i aktier verden over, så er Donald Trumps tweets og øvrige kommentarer ikke noget, der gør, at han er ekstraordinær opmærksom.

- Vi har ikke særlige værktøjer til at holde øje med, hvad Trump foretager sig. Vi bruger de sædvanlige informationskanaler, siger Henrik Henriksen til TV 2 Business.

Sender signaler til vælgerne

Han anerkender fuldt ud, at den amerikanske præsident kan komme med skarpe udmeldinger, og at han med sine udtalelser har flyttet aktiekurser, men man skal tage det med et gran salt, lyder analysen fra Henriksen.

- Jeg tror, man skal passe på med ikke at overreagere. Det er primært signaler til vælgerne. Og så er det signaler til de lande, USA skal forhandle med. Han (Trump, red.) skaber en forhandlingsposition og sender signalet, at ”jeg skal have noget med hjem (fra forhandlingerne, red.), lyder det fra Henrik Henriksen, når han bl.a. skal forholde sig til de aggressive tweets om den tyske bilindustri.

Langt til fra vision til realpolitik

- Trump er en forretningsmand, han er en dealmaker. Han er vant til at spille hårdt ud, så i tilfældet med Boeing, der ville han give sine forhandlere et så godt udgangspunkt som muligt, siger aktiestrategen fra PFA.

Med andre ord er Trumps ord ikke lig med konkrete handlinger, der er nært forestående. Det er mere politiske budskaber til vælgerne, men der er langt fra politiske visioner til realpolitik, der udmønter sig i lovforslag med potentiel risiko for at skade virksomheders indtjening.