Business

Selvkørende biler kan spare dig penge på forsikringen

Selvkørende biler kan betyde et farvel til bilforsikringer som vi kender dem. Danmarks største forsikringsselskab erkender, at markedet er udfordret.

Med nye biler og udstyr skubber giganter som Google og Tesla i de her dage for alvor udviklingen i retning af, at biler ikke længere skal styres af mennesker. Og med udsigten til, at selvkørende biler rykker tættere og tættere på at blive en realitet, kan det betyde, at danskere, der tager bilen kan vinke farvel til deres bilforsikringer.

- Der er ingen tvivl om, at selvkørende biler vil udfordre markedet for bilforsikringer, som udgør en tredjedel af vores forretning, siger Tanja Frederiksen, der er pressechef for landets største forsikringsselskab, Tryg.

En af de store forhåbninger er, at de selvkørende biler bliver langt mere sikre, blandt andet fordi, at man dermed udrydder menneskelige fejl i bilen - for eksempel at folk kigger på mobiltelefonen imens de kører eller har drukket spiritus, før de satte sig bag rettet. Og når det alene bliver bilerne, der har ansvar for kørslen, så kan det også betyde, at førerne slet ikke skal tegne en forsikring. 

- Den teknologi, der allerede er nu, har medført et fald i antallet af skader, og det muliggør at priserne på bilforsikring falder, og der kan opstå et større prispres i markedet. Men det afgørende ryk i forbindelse med selvkørende biler, er at det sandsynligvis ikke længere er køreren, som er ansvarlig for skaden. Det ventes at blive producenten, der tager forsikringsansvaret, fortæller Bent Dalager, der er Nordisk ansvarlig for ny teknologi hos revisionshuset KPMG.

Og netop den konstellation, ligger ikke fjernt fra forsikringselskabernes brancheorganisation, Forsikring og Pension.

-  Man kan sagtens forestille sig, at det nu bliver bilfabrikkerne, der skal tegne forsikringerne. I hvilke lande de vælger at tegne forsikringerne bliver jo så spørgsmålet, siger Hans Reymann-Carlsen, der er underdirektør i Forsikring og Pension.

Truer forsikringsselskaberne

Uanset hvem der skal tegne forsikringerne, så vil forsikringerne bliver billigere, hvis der bliver færre skader. Men det betyder ikke nødvendigvis, at der vil blive brugt færre penge på forsikringer.

- Når det her forretningsområde skrumper, betyder det, at forsikringsselskabet i stedet vil gå ind og finde nye områder at udbyde forsikringer, siger Thomas Eskildsen, der er aktieanalytiker i Jyske Bank, og som følger forsikringsselskaberne Tryg og Topdanmark tæt.

Og det er lige præcis, hvad man gør i Tryg. Her tror man blandt andet på, at folk med selvkørende biler i stigende grad lejer bilerne eller bruger dem som taxaer, frem for at eje dem, og det åbner op for en ny type forsikring.

- Vi er gået i gang med at udvikle on-demand korttidsforsikringer, som har til formål kun at dække kunderne når de bruger tjenester eller ydelser. Den form for forsikringer kunne jeg også godt forestille mig, vi ville se nærmere på, når vi taler fremtidens bilforsikringer, siger Tanja Frederiksen, pressechef i Tryg.