Business

Mærsk svinger kniven på ny - vil fjerne 160 danske oliejob

Maersk Oil åbner det nye år med endnu et indhug i sin olieforretnings medarbejderstab.

Blækket er knap nok tørt fra underskrifterne på de seneste fyresedler i landets største selskab, før A.P. Møller-Mærsk er klar til at åbne det nye år med endnu flere afskedigelser.

Maersk Oil oplyser i en meddelelse sin plan om at reducere den danske medarbejderstab med op til 160 ansatte som endnu et led i oprydningen i den skrantende olieforretning.

Samtidig nedlægges afdelingen på Oslo Plads i København, der huser omkring 200 personer, og i stedet samles de resterende aktiviteter på den danske oliedivisions adresse i Esbjerg.

- Det er et nødvendigt skridt for at forblive konkurrencedygtige i den danske del af Nordsøen og i den brede olieforretning Maersk Oil, siger driftschef Martin Rune Pedersen i meddelelsen.

Nyt stort oliehovedkontor på vej

Maersk er i gang med at færdiggøre sit nybyggede hovedkvarter for den udskilte energidivision på Amerika Plads i København, som den danske del af olieforretningen nu forlader. Flytningen til Esbjerg ændrer ikke på planerne om at samle den internationale olieforretnings hovedkontorfunktioner på adressen.

Nu starter forhandlingerne om, hvor mange der ender med at blive fyret af de i alt omkring 1500 ansatte. Det er i første omgang kun ansatte på land, der er i farezonen, og da onshore udgør omtrent halvdelen af de ansatte, er der tale om en stor fyringsrunde med en forventet exit til mere end hver femte medarbejder.

Der er ikke sat navne og positioner på de truede stillinger, hvilket ventes at falde på plads i løbet af kvartalet.

Sluttede 2016 med at skære 160 stillinger

Fyringer er langt fra usædvanligt i Maersk Oil, der afsluttede det forgangne år med i alt at nedlægge 160 stillinger fra oktober og frem til årsskiftet. 

Oktobers 77 nedlæggelser  skete i vækstdivisionen samt enheden for teknologi og projekter. Samtidig blev der fyret 65 personer i forsyningsselskabet Maersk Supply Service og 70 hovedkontorfunktioner i borerigselskabet Maersk Drilling. Et tydeligt bevis på, at omkostningsjagten har store konsekvenser efter de seneste års store prisfald på olie.

I sommer røg 122 i Drilling på en opsagt kontrakt i Den Mexicanske Golf, mens den dårligste nyhed fra olieforretningen - tabet af det største oliefelt i porteføljen i Qatar - har udløst fyringer.