Business

Boligpriserne gik kun én vej i 2016 - det var op

Boligpriserne i hele landet viste positive takter i løbet af sidste år. Ejerlejlighederne trak det store læs, mens huspriserne også steg.

Det er blevet dyrere at købe både huse og lejligheder, viser nye tal fra Boligsiden.

Sidste år steg kvadratmeterpriserne med syv procent for ejerlejligheder på landsplan. I hovedstaden lå den stigning på ni procent.

Samtidig blev det også dyrere at købe villa eller rækkehus, der på landsplan steg med 4,3 procent for kvadratmeteren.

- Det er en udvikling, der har stået på i løbet af et par år nu, siger Lise Bergtoft Nymann, der er boligøkonom hos Nordea, med henvisning til den efterhånden lange tid med historisk lave boligrenter.

Spredt sig til hele landet

Ifølge hende er der er en god grund til, at den udvikling har spredt sig til hele landet. For andet år i træk er priserne steget i alle landsdele som et tegn på blomstringen også uden for byerne.

Samtidig har flere danskere fået arbejde, mens renten har været lav. Det har fået priserne til at stige, forklarer Lise Bergtoft Nymann.

Jyske Bank forventer, at de lave renter vil fungere som en katalysator til fortsat stigende boligpriser på 3-4 procent i årene fremover.

- Kendetegnet ved 2016 har været, at boligmarkedet er blevet mere ensartet. Vi ser ikke længere den store forskel med meget store stigninger nogle steder og disiderede fald andre steder, siger cheføkonom Niels Rønholt.

Efterslæb i Nordjylland

Huspriserne er steget mest i Nordjylland, viser tallene fra Boligsiden. Her steg kvadratmeterprisen med 5,5 procent i løbet af 2016.

- Nordjylland har haft et efterslæb i forhold til resten af landet. Mens priserne buldrede derud af, steg de ikke så meget i Nordjylland. Derfor ser man nu, at boligpriserne stiger mere i det nordjyske, forklarer Lise Bergtoft.

Også priserne på sommerhuse steg. Her blev det 3,5 procent dyrere at købe feriehus, viser boligsidens tal.