Business

Mærsk og regeringen genoptager forhandlinger om Tyra-feltet

Mærsk Oil vil lukke Tyra-feltet i Nordsøen ned, men nu genoptages forhandlingerne om landets største gasfelt.

Mærsk Oil vender tirsdag aften tilbage til forhandlingbordet med regeringen om fremtiden for landets vigtigste gasfelt, Tyrafeltet i Nordsøen. Det erfarer TV 2 Business.

Så sent som 30. december meddelte Mærsk ellers, at man allerede i løbet af januar ville begynde en kontrolleret nedlukning af feltet. Men dén proces kan blive udskudt af, at parterne er gået tilbage til forhandlingsbordet.

Tyra-feltet er stærkt nedslidt og skal opgraderes for et milliardbeløb, hvis det skal gøres rentabelt. Den regning insisterer Mærsk på, at staten skal være med til at betale.

Ole Krohn: Regeringen er parat til at strække sig langt

Ifølge TV 2's erhvervskommentator Ole Krohn er der to vægtige elementer på forhandlingsbordet: 

- Regeringen lægger op til en lempelse af kulbrinteskatten i Nordsøen. Det andet er, at de 30 milliarder kroner, som det koster at genopbygge Tyra-feltet, det kræver Mærsk bedre fradragsregler om. Og regeringen er parat til at strække sig meget langt for at nå et resultat. Hvor langt ved vi ikke, for parterne sidder i mørklagte forhandlinger, siger Ole Krohn.

Han kalder det "en topspændt situation", der fik et skub mod forhandlingsbordet, da Mærsk inden nytår udsendte truslen om, at nu vil feltet blive pillet ned.

- Regeringen er klar over, at det her betyder rigtig meget. En af grundene er, at der kommer til at mangle et stort tocifret milliardbeløb på bordet ved 2025-planen, hvis ikke lykkes at udvinde den sidste olie og gas fra Nordsøen. Så der er rigtig meget på spil, lyder det fra Ole Krohn.

Vil stoppe produktion i oktober 2018

Martin Rune Pedersen, driftsdirektør for Maersk Oil, sagde i en pressemeddelelse 30. december: 

- Vi har endnu ikke fundet en økonomisk holdbar løsning for at udnytte de tilbageværende ressourcer i Tyra-feltet og en sikker nedlukning vil derfor blive påbegyndt med det mål at stoppe produktionen 1. oktober 2018.

Han tilføjede, at Maersk Oil fra 1. januar ville begynde at tildele ressourcer til det arbejde, der skal til for at nedlukke Tyra-feltet.