Afklaring om milliardregning til boligejere skudt til hjørne

16x9
Den længe ventede afklaring om fremtidens krav til realkreditkæmperne er udskudt af Basel-komitéen. Foto: Kasper Palsnov / Scanpix Denmark

Basel-komitéen skubber afklaring om kommende kapitalkrav på ubestemt tid.

De magtfulde folk i Basel-komitéen udskyder endnu engang beslutningen om de fremtidige kapitalkrav, der får stor betydning for boligejerne her i landet.

Det skaber forlænget usikkerhed, at beslutningen bliver udskudt

Dan Sørensen, kapitaldirektør Nykredit

Komitéen oplyser i en kortfattet meddelelse, at der er brug for 'mere tid til at færdiggøre arbejdet', og at en endelig afgørelse om anbefalingerne fra Basel ventes i 'en nær fremtid'.

Udskudt igen

Hvornår den fremtid er, ønsker presseafdelingen i komitéen ikke at uddybe, fremgår det af en mail til TV 2, der sidste år kunne fortælle, at enorme krav er i støbeskeen.

Forklaringen på forsinkelsen skal formentlig findes ved den nye Trump-administration i USA, lyder vurderingen i Financial Times, der påpeger, at komitéen tidligere havde en deadline for anbefalingerne ved udgangen af 2016.

Mange milliarder skal findes

Basel-anbefalingerne, der har været flere år undervejs, er vigtige for danske boligejere, fordi de sætter rammerne for polstringen i landets realkreditinstitutter.

Forventningen er, at der er markante stramninger på vej, og det vil ramme boligejerne direkte på pengepungen.

Lobbyorganisationen Finansrådet har eksempelvis estimeret, at sektoren herhjemme skal polstre sig med 85 milliarder kroner ekstra i forhold til i dag.

Ærgerlig direktør

Landets største på boliglån, Nykredit, har eksempelvis annonceret planer om børsnotering på grund af de nye krav.

Forsinkelsen skaber ærgrelse i Nykredit, der havnede i en regulær shitstorm sidste år på grund af deres planer for at imødegå de nye krav.

- Vi havde meget gerne set, at der var kommet afklaring. Det skaber forlænget usikkerhed, at beslutningen bliver udskudt, og i den forstand ærgrer det os, skriver kapitaldirektør Dan Sørensen i en mail til TV 2. 

Fortsat store krav på vej

Selvom udskydelsen åbner for, at kampen for at gøre kapitalkravene lempeligere kan fortsætte, er forventningerne beskedne hos Nykredit.

- Vores vurdering har hele tiden været, at Basel IV vil udgøre en markant udfordring for Nykredit. Det blev senest bekræftet i december. Udskydelsen giver desværre ikke anledning til, at den vurdering ændrer sig. Vi forventer således, at Basel-Komitéen i den nære fremtid vil fremsætte anbefalinger, der medfører væsentligt øgede kapitalkrav, lyder det fra Dan Sørensen.

Basel-komitéen kan ikke lovgive på egen hånd, men udstikke anbefalinger.

Sektoren skal være mere robust

Det da det sædvane, at anbefalingerne fra Basel implementeres uden større ændringer i national og regional lovgivning, pågår der et enormt lobbyarbejde fra finansielle virksomheder i hele verden.

Ifølge formanden for komitéen, Riksbank-chef Stefan Ingves fra Sverige, er planen en mere robust banksektor.

- Komitéen vil fortsætte arbejdet med at færdiggøre de reformer, der er målrettet mod at håndtere de mangler, der blev synlige ved den finansielle krise, for at gøre bankerne sikrere og mere modstandsdygtige, siger han i meddelelsen.