Business

Vagthund råber op: Kan ikke kontrollere danskeres pensionsmilliarder

Finanstilsynet har ingen mulighed for at håndtere pensionskassernes eksperimenter med alternative investeringer, siger direktør.

Finanssektorens vagthund, Finanstilsynet, har ingen mulighed for at holde snor i pensionsselskaberne. 

Sådan lyder det nu fra tilsynets direktør, Jesper Berg, i et interview med Finans.

Han påpeger om, at 70 procent af danskernes indbetaling til pension i dag går til investeringer i såkaldte markedsrenteprodukter. Her tager kunderne selv tabet, hvis pensionsselskaberne fejler.

Når du er oppe på en så stor del investeringerne er i projekter, som for nogens vedkommende kan være luftige eller give tab ... så er man nødt til at have et tilsyn, der er noget skrappere

Ole Krohn, TV 2

Direktør: Vi kan ikke løse vores opgave

Det er problematisk, fordi det er netop i denne type produkter, at pensionsselskaberne har frit spil, fordi tilsynsreglerne har ikke fulgt med udviklingen.

- Den opgave, som politikerne har givet os med at føre tilsyn, kan vi ikke længere løse på samme vis som tidligere, og det har vi - og pensionssektoren - en forpligtelse til at gøre politikerne opmærksom på, siger han.

De tager mere risiko

De danske pensionsselskaber forvalter omkring 3000 milliarder på vegne af danskerne, der kunne se pensionsformuen vokse i beskedent tempo i 2016.

Af dem er 400 milliarder foreløbig placeret i såkaldte alternative investeringer som vindmølleparker, infrastrukturprojekter, togdrift og skove.

Det er et udtryk for, at pensionskasserne har svært ved at finde afkast i eksempelvis obligationer, fordi renten er så lav. Derfor bevæger de sig længere ud af risikokurven, siger Ole Krohn, erhvervskommentator på TV 2.

- Når du er oppe på en så stor del investeringerne er i projekter, som for nogens vedkommende kan være luftige eller give tab, der går direkte ned på de forskellige indskyderes bankbog, hvor man før havde et garanteret afkast og tog af egenkapitalen, så er man nødt til at have et tilsyn, der er noget skrappere, siger han.

- De her alternative investeringer dækker efterhånden en så bred og udefinerbar porteføljge, at vi har Jesper Berg til at sige, at det er vi nødt til også med til at have med i vores vurdering af den finansielle stabilitet, tilføjer Ole Krohn.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) siger til Finans, at han vil se nærmere på tilsynets beføjelser.