Business

Se listen: Her er vinderne og taberne på det danske aktiemarked i år

Ikke siden finanskrisen i 2009 har det danske aktiemarked klaret sig så dårligt, som det har i år. Men én fynsk virksomhed trodser uvejret.

2016 blev året, hvor den flotte opadgående kurve for det danske aktiemarked knækkede.

Kursene for alle aktier på den danske fondsbørs er samlet set faldet med 7,7 procent i 2016.

Det er første gang i syv år, at markedet dratter.

Det sidste store fald var i 2009 lige efter finanskrisen, hvor det danske aktiemarked faldt med 30 procent på blot ét år.

Medicinalselskaberne skraber bunden

Hvis man kigger på det danske eliteindeks, C20 cap, så er faldet lidt mindre. Her er aktierne faldet med cirka 1,5 procent i løbet af det seneste år.

Til gengæld har der været stor forskel på, hvilke selskaber der har trukket indekset enten op eller ned.

Rigtig skidt ser det ud for Novo Nordisk og Novozymes, der ligger helt i bunden.

- Den massakre, som medicinalselskaberne har været udsat for i 2016, er et udtryk for en modreaktion oven på, hvad der er sket de sidste fem år, hvor aktierne er steget, forklarer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank, til TV 2 Business.

Novo Nordisk er årets store taber på aktiemarkedet med et fald på næsten 36 procent. Det skyldes blandt andet et turbulent år med prispres på det amerikanske marked, udskiftning af topchef og fyringsrunde.

Se hele listen her:

Vestjysk virksomhed topper skalaen

Men det er langt fra alle selskaber på fondsbørsen, som fik aktiemarkedets lussing at føle.

Den fynske industrivirksomhed Skako, som udvikler maskiner til cement- og minearbejde, fordoblede sin aktiekurs i 2016 og vinder dermed titlen som den danske aktie, hvis kurs steg mest i år.

Aktien er steget med hele 105 procent.

Grunden til den store stigning i aktien er blandt andet, at investorerne har belønnet Skako for den store høst af ordrer, som selskabet har fået igennem hele året.

Til gengæld går sidstepladsen for alle danske aktier til Copenhagen Network. Her er aktien styrtet ned med 85 procent i år.