Business

Se hvor godt dine pensionspenge klarede sig i 2016

Danskernes pensionsopsparinger vokser på halvt blus, og der er store forskelle fra pensionskasse til pensionskasse.

Selvom danskernes pensionsopsparinger er blevet større i 2016, så er det med en bitter smag i munden.

Vores opsparinger er nemlig langt fra vokset med samme hast i år, som de gjorde de foregående år.

Faktisk tegner det til, at afkastet på vores pension i de fleste tilfælde er blevet halveret i forhold til bare for et par år tilbage.

Det viser tal fra analyseselskabet Morningstar, der dækker de første 11 måneder af året.  

Udsigt til mindre pension

I 2013 og 2014 lå de danske pensionskassers gennemsnitlige afkast på over 10 procent for den mest populære pensionsordning, nemlig middelrisiko for folk i 40’erne.

Siden da er det gået ned ad bakke, og pensionsafkastet for den gruppe faldt til 4,8 procent for de første 11 måneder af 2016.

- Jeg tror, vi skal vænne os til, at vores afkast bliver lidt lavere fremadrettet. Det er en lidt anden verden, vi lever i, og der har været nogle fantastiske afkast de sidste fem år på aktier og lignende aktiver, siger Karsten Kjellerup Kjeldsen, investeringsdirektør i Industriens Pension til TV 2 Business.

Vi skal spare mere op

Og pensionskassen PFA stemmer i. 

- Det er nok en varsel om, at vi efter 5-7 gode år skal dæmpe forventningerne, siger Henrik Henriksen, chefstrateg i PFA til TV 2 Business.

Det betyder også, at vi som pensionsopsparende skal indstille sig på at spare mere op til alderdommen eller at leve på en lidt lavere pension. 

- Vi lever længere og længere som pensionister, og det gør i virkeligheden, at vi skal spare noget mere op. Den opsparing er både en funktion af, hvad vi sætter ind, og hvad vi får i forrentning. Jo lavere forrentning, jo mere skal vi spare op, siger Henrik Henriksen. 

Det er især de faldende oliepriser, negative renter, Brexit og valget af Donald Trump som præsident i USA, som har gjort det svært for pensionsselskaberne at vinde store afkast på traditionelle aktiver som aktier og obligationer. 

Industriens Pension topper afkastliste

Danskere med pensionsopsparinger hos Industriens Pension fik det største afkast i de første 11 måneder af 2016, når man samlet kigger på pensionskassers ordninger med middel risiko for folk, der er 20 år fra at nå pensionsalderen. 

- Det har været et fantastisk december, så vi håber lidt, at afslutningen på året vil vise nogle tal for os, der kommer nord for 8 procent, siger Karsten Kjellerup Kjeldsen. 

Industriens Pension har især høvlet gevinster ind ved investeringer i amerikanske kreditobligationer, som har givet 17 procent i afkast, og infrastruktur og kapitalfonde, som har givet 9 procent.