Business

Mærsk varsler lukning af stort gasfelt i Nordsøen

Diskussionerne om det store danske gas- og oliefelt Tyra når nu en ny spids. Mærsk bekræfter at ville lukke feltet ned om to år.

Produktionen fra Danmarks største gasfelt - Tyra-feltet i Nordsøen - ventes at slutte 1. oktober 2018.

Det bekræfter Maersk Oil nu i en pressemeddelelse, efter flere advarsler om at gøre det til virkelighed.

Det sker efter, Mærsk i længere tid har krævet bedre skattevilkår fra regeringen for at kunne fortsætte arbejdet på Tyra-feltet, der producerer 90 procent af den gas, vi bruger i Danmark.

- Vi har endnu ikke fundet en økonomisk holdbar løsning for at udnytte de tilbageværende ressourcer i Tyra-feltet og en sikker nedlukning vil derfor blive påbegyndt med det mål at stoppe produktionen 1. oktober 2018, siger Martin Rune Pedersen, driftsdirektør for Maersk Oil i en meddelelse.

Han tilføjer, at Maersk Oil fra 1. januar næste år vil begynde at tildele ressourcer til det arbejde, der skal til for at nedlukke Tyra-feltet.

Fortsætter dialogen

Maersk Oil er ifølge EU regler forpligtet til i god tid at annoncere ændringer i produktionen til markedet. Derfor meldes det allerede ud nu.

Maersk Oil understreger dog, at dialogen med de danske myndigheder vil fortsætte.

Her vil de to parter, Mærsk og staten, for eksempel se på de betingelser, som vil tillade fremtidige investeringer i Nordsøen inklusive investeringer i at genopbygge Tyra-feltet for at sikre aktiviteter og arbejdspladser i den danske del af Nordsøen.

FAKTA - Tyra-feltet

  • Tyra-felterne - Tyra og Tyra Sydøst - står for at skulle lukkes, hvis ikke regeringen og Maersk Oil når til enighed om en ny aftale.
  •  Tyra-felterne fungerer som distributionscentral for 90 procent af naturgassen fra Nordsøen.
  • Har placering 225 kilometer vest for Esbjerg.
  • Drives af Maersk Oil.
  • Den samlede størrelse er på 177 kvardratkilometer.

Ifølge en højtplaceret kilde i oliebranchen, som TV 2 tidligere har talt med, beskæftiger branchen 30.000 direkte og indirekte. Disse job er dermed i spil, hvis feltet skal lukkes ned.

Led i strategien

Ifølge Michael Friis Jørgensen, der er chefaktieanalytiker hos Alm. Brand Markets, så er dagens udmelding fra Mærsk dog ren forhandslingstaktik.

- Helt overordnet set er det i min optik et politisk indspark i den politiske debat. Det er bare en del af det politiske spil, og det er ren forhandlingstaktik, siger han til Ritzau Finans.

Han fortæller desuden til TV 2, at han tror, der lander en aftale i 2018, og at feltet derfor ikke vil lukke i realiteten.

Maersk Oil er operatør på Tyra-feltet på vegne af Dansk Undergrunds Consortium, som A.P. Møller-Mærsk ejer 31,2 pct. af, Shell ejer 36,8 pct., Nordsøfonden 20 pct. og Chevron ejer 12,0 pct. af.