Business

Vindmøllegigant tager revanche i årets sidste dage: Skovler ordrer ind

Den danske vindmølleproducent Vestas skovler ordrer ind i forretningen i årets sidste måned.

Det er med bugnende ordrebog, at vindmøllegiganten Vestas springer ind i det nye år.

Især hvis de sidste par dages ordrefest fortsætter de sidste par dage af december.

Det her ligner en ny decemberrekord

Jacob Pedersen, Sydbank

På to dage har Vestas annonceret hele otte ordrer med en samlet størrelse på 630 megawatt. Dermed rykker vindselskabet endnu tættere på at slå den stående rekord for ordrer på et år, der lige nu ligger på 8943 megawatt, som blev sat i 2015.

- Det er et meget typisk billede for Vestas, at december er den største måned. Men i år har det været endnu mere udtalt. Oktober og november har været lidt sløve i år, så der er taget alvorlig revanche her i december. Det her ligner en ny decemberrekord, siger Jacob Pedersen, der er senioranalytiker i Sydbank, til TV 2 Business.

Med de seneste dages høst på kontoen rammer Vestas nemlig ordrer for 8624 megawatt i 2016 indtil videre.

Flere ordrer kan komme i bogen

Onsdag annoncerede Vestas tre tilsvarende ordrer på vindmøller i USA på henholdsvis 200, 48 og 43 megawatt, samt en mindre ordre på 59 megawatt i Honduras.

Og i dag har Vestas så hentet tre ordrer fra USA, som er det suverænt største marked for selskabet.

Der har ellers været bange anelser fra flere sider for, at USA's nye præsident Donald Trump, der er meget kritisk over for vindmøller, ville skde Vestas' forretning i USA.

Og det er formegentligt også derfor, at så mange har valgt at lave ordrer hos Vestas her inden nytår, hvor Trump fortsat ikke er sat ind i det Hvide Hus endnu, forklarer Jacob Pedersen.

Markant bedre end sidste år

I løbet af de næste dage kan der komme flere ordrer til, og dertil skal der også tillægges de ordrer på vindmøller, som Vestas ikke annoncerer offentligt. Disse uannoncerede ordrer kommer først til syne i regnskabet for 2016, der bliver offentliggjort den 8. februar 2017.

Og dette års december har været specielt god for Vestas, hvis man måler på samme måned i forhold til sidste år.

I år har Vestas offentliggjort 21 ordrer med en samlet størrelse på 2191 megawatt samlet set, mens samme tal lå på 9 ordrer på en størrelse af 817 megawatt i december 2015.