Business

Facebook køber dansk teknologi-håb: Øjne kan styre computerskærmen

Den kæmpestore mastodont Facebook har købt en dansk virksomhed, der laver øjenlæsere til digitale enheder.

En dansk virksomhed har gjort det muligt, at man nu kan styre, hvad der sker på en skærm med øjnene.

Og den idé er det verdensomfattende sociale medie Facebook faldet for.

Mediekæmpen har i hvert fald købt den danske virksomhed The Eye Tribe, som har udviklet den her teknologi, hvor brugene kan styre mobile enheder med øjnenes bevægelser.

Det skriver flere både udenlandske og danske medier.

Et kig på CVR-registret bekræfter opkøbet. Her står, at Facebook Overseas, der har samme adresse som Facebooks hovedkvarter, nu ejer The Eye Tribe med en 100 procents ejerandel.

Udskiftning i ledelsen

Købsprisen er ikke offentliggjort i og med, at parterne ikke har kommenteret på sagen endnu.

Facebook kan man dog se, at medstifter og direktør Sune Alstrup Johansen har kommenteret et opslag, hvor siden 'Extreme Tech Challenge' skriver tillykke med opkøbet, hvortil han svarer "tak". 

På CVR-registret kan man også spotte en anden ændring end opkøbet. Her står nemlig, at der også har været udskiftninger på flere poster i det danske selskab.

Sune Alstrup Johansen er nu erstattet af Shane Hugh Crehan, der ifølge Linkedin er direktør for Facebooks internationale finansafdeling.

Posten som bestyrelsesformand er også blevet besat til ny side.

Vil blive en hverdags-ting

Teknologien bag den danske virksomhed muliggør, at to infrarøde kameraer på skærmen kan læse, hvordan brugeren vil interagere via øjnenes bevægelser.

Ifølge stifteren selv er der dog mange flere muligheder i teknologien.

- Man kunne også bruge det til at diagnosticere adfærden hos brugerne. Altså man ville for eksempel kunne spore, hvor brugerne ser og bruge disse oplysninger i reklame-øjemed. Eller man kunne bruge det til at diagnosticere sygdomme, da der kan detekteres mange sygdomme i øjenbevægelser, har Sune Alstrup Johansen forklaret i et interview med PWC.

Han tror desuden, at 'eye tracking' vil blive en del af alles hverdag i fremtiden, hvor både computere, smartphones og biler kan styres via teknologien. 

The Eye Tribe blev stiftet i 2011.