Business

Tilbageblik: 2016 blev året hvor de største danske selskaber fyrede

Flere af de helt store danske selskaber har haft fyringsrunder i år.

A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, FLSmidth og Danske Bank.

Det er blot navnene på nogle af de store danske virksomheder, der har været ude med fyringssedler i år.

Og det har ikke blot været enkelte medarbejdere, der har mistet deres job. 2016 har været præget af flere store fyringsrunder, hvor hundredevis af danskere har måttet forlade deres arbejdsplads.

- Det usædvanlige ved det seneste år har været, at der har været mange fyringsrunder i de store virksomheder. Det har givet overskrifter, og det giver jo alt andet lige mere genlyd, når store virksomheder fyrer, siger Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.

A.P. Møller-Mærsk er årets absolutte højdespringer, når det gælder fyringsrunder. Her er over 2000 medarbejdere blevet fyret i løbet af det seneste år.

Det sker blandt andet som følge af den lave oliepris, der er gået hårdt ud over Maersk Oil, Maersk Drilling og specielt Maersk Supply Service, hvor 25 procent af medarbejderne blev fyret i oktober.

'En tung beslutning'

Også den danske medicinalgigant Novo Nordisk har været ude med kedelige nyheder til deres medarbejdere.

Det er selvfølgelig aldrig et positivt tegn, at flere mister deres arbejde.

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom, Danske Bank

I september varslede selskabet, der producerer insulin til diabetikere, at 1000 medarbejdere skulle fyres. Heraf blev 470 af dem fyret her i Danmark.

- Vi beklager dybt, at gode kolleger står til at miste deres job, og det har været en tung beslutning at træffe, sagde administrerende direktør i Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, i forbindelse med opsigelserne.

Novo Nordisk forklarede den store fyringsrunde med, at man var nødt til at tilpasse omkostningerne i firmaet, efter et heftigt pres på priserne for medicin i USA, hvor selskabet har tabt mange penge.

Kunne vælge frivillig fratrædelse

Også industrigiganten FLSmidth fyrede 130 medarbejdere i Danmark og 470 medarbejdere i udlandet i en fyringsrunde i år. 

Den kom i kølvandet på en stor runde året forinden, hvor selskabet fyrede 300 medarbejdere.

Tredje kvartal er gået bedre end ventet i FLSmidth, men udsigterne i markedet ser stadig så dystre ud, at selskabet i oktober og november har fyret 600 ansatte. Topchef Thomas Schulz kan ikke love, at afskedigelserne er ovre.

Derudover har Danske Bank også haft gang i den helt store sparerunde.

I efteråret meldte banken ud til flere tusinde medarbejdere, at de kunne få muligheden for at tage en frivillig fratrædelse.

Det valgte 244 at gøre, mens 77 blev fyret i samme omgang.

Fyringsvarsler på højt niveau

Og det er ikke helt tilfældigt, at de fleste store fyringsrunder har været i efteråret i år, fordi i løbet af de seneste tre måneder er antallet af fyringsvarsler steget markant.

Tallene viser med al tydelighed at der også brancher, der fortsat er udfordret og må fyre

Tore Stramer, Nykredit

Fra september til november er der varslet cirka 6500 fyringer i Danmark, viser tal fra Arbejdsmarked og Rekrutteringsstyrelsen.

Så mange fyringsvarsler er ikke set siden 2009, hvor finanskrisen ramte det danske arbejdsmarked.

- Det må siges, at være en negativ overraskelse af de større med tanke på, arbejdsmarkedet ellers har haft et stærkt første halvår med fortsat fremgang i den private beskæftigelse, skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Nykredit, til TV 2 Business.

Kan få et job

På trods af stigningen i antallet af fyringsvarsler har den danske beskæftigelse nemlig haft et godt år med en fremgang på cirka 45.000 flere i job.

Derfor påpeger Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank, også, at det vil være lettere for de danskere, der modtager en fyringsseddel at finde et nyt job end for seks år siden.

- Det er selvfølgelig aldrig et positivt tegn, at flere mister deres arbejde. Men noget af det gode er jo også, at vi har efterspørgslen efter flere ude på arbejdsmarkedet, siger hun til TV 2 Business.

Kan smitte af på beskæftigelsen

Men selvom vi kan glæde os over, at flere danskere rent faktisk er kommet i arbejde, så kan vi godt begynde at vinke farvel til den udvikling efter de seneste tre måneders triste udvikling i antallet af fyringsvarsler, mener Tore Stramer.

- Der er således nu mere der tyder på, at de seneste mange måneders kraftige fremgang i den private beskæftigelse vil miste fart over de kommende måneder, forklarer han.

Det er dog langt fra en krise, vi sigter mod, uddyber han.

Af andre store danske virksomheder der har fyret i år kan nævnes Coloplast, Vestas, TDC, Arla og Post Nord.

- Tallene viser med al tydelighed at der også brancher, der fortsat er udfordret og må fyre for at nedbringe omkostningerne og øge effektiviteten, forklarer Tore Stramer.