Business

Jysk åbner i to nye lande - så gigantiske er de nu

Jysk Jysk / Jysk

I 2011 udtalte Lars Larsen, at Jysk en dag ville blive større end McDonald's. Selv med to nye butikker i Moldova og Tajikistan er der lang vej igen.

December 2016 har givet forbrugere i både Tajikistan og Moldova mulighed for at handle i en Jysk-butik. Dermed er Jysk-koncernen tilstede i 47 lande inden årets udgang. 

Direktør Lars Larsens ambition er at åbne 100 nye butikker om året, og året i år har da også været præget af en masse åbninger af Jysk-butikker uden for Danmark.

Og selvom ambitionerne fortsat er lige så store, som i 2011, hvor Lars Larsen sagde til Berlingske Business, at Jysk skulle blive lige så store som fastfoodkæden McDonald's, så er der lidt vej igen.

Lang vej igen

McDonald’s råder i dag over 32.000 restauranter fordelt på 119 lande. Til sammenligning har Jysk lidt over 2.400 butikker nu i 47 lande.

Dermed er der stadig lang vej igen, og spørgsmålet er, om Lars Larsen fortsat ser sit mål for koncernen blive indfriet.

Ikke nok med at fastfood-kæden har mange flere restauranter, end Jysk har butikker, så har McDonald's lukket butikker i otte lande fra 1995-2013 af forskellige årsager. 

Jysk leverede i år et rekordregnskab med en omsætning på 32,2 milliarder kroner og et resultat før skat på 3,1 milliarder kroner. Året før lå de tal på henholdsvis 21,9 milliarder og 3 milliarder kroner.

Flere butikker på vej

Jysk-butikkerne i Tajikistan og Moldova bliver de første af sin slags i de to lande. 

Butikken i Tajikistan, som er et land i Centralasien, slog dørene op for kunder den 17. december i hovedstaden Dusjanbe med knap 670.000 indbyggere. 

- Der findes ikke noget i Tajikistan, som minder om Jysk. Rigtig mange kunder var da også mødt op på åbningsdagen, så det tegner allerede positivt, fortæller Frederik Kroun, der er franchise direktør i Jysk.

Land nummer 47 i rækken hos Jysk bliver så Republikken Moldova, hvor den første butik åbnede torsdag den 22. december. Den er placeret i hovedstaden Chișinău.

- JYSK oplever allerede stor succes i nabolandene Rumænien og Ukraine, så det håber vi også vil gøre sig gældende for vores franchiseforretning i Moldova, siger Frederik Kroun.

Fælles for begge af de to nye lande er forventningen om at åbne flere JYSK-butikker i fremtiden.

En af Danmarks rigeste

Lars Larsen stiftede Jysk tilbage i 1979. Dengang hed det Jysk Sengetøjslager, men i 2001 blev navnet ændret til Jysk for at imødekomme udenlandske kunder.

Og ikke nok med, at Lars Larsen har formået at skabe en milliardforretning, så er han også selv blevet forgyldt.

I følge Berlingske Business er Lars Larsen Danmarks fjerde rigeste med en formue på 27 milliarder kroner.