Business

Tidligere efterforsker rådgiver manden bag milliardplyndring hos SKAT

En veteran fra det britiske skattevæsen rådgiver Sanjah Shah, der har indrømmet at have fået 9 milliarder i udbytterefusion fra SKAT.

Den hovedmistænkte i danmarkshistoriens største svindelsag, briten Sanjay Shah, har hyret landsmanden Chris Chipperton til at hjælpe sig.

Det fremgår af en mailkorrespondance, som TV 2 er i besiddelse af.

Med Chipperton har Sanjay Shah, der har indrømmet at have malket for over 9 milliarder udbyttemilliarder fra SKAT, sikret sig en sand veteran inden for skatteunddragelse.

Har 'værdifulde' kontakter i Mellemøsten

Chipperton har i 22 år arbejdet i det britiske skattevæsen HMRC (Her Majesty's Revenue and Customs), hvor han i 15 år arbejdede specifikt med efterforskning inden for skatteunddragelse, hvidvaskning og smugling. 

De sidste fem år af karrieren i det offentlige var han ovenikøbet såkaldt forbindelsesofficer i Mellemøsten.

Tiden som forbindelsesofficer har angiveligt sikret 'mange værdifulde kontakter i erhvervslivet og på regeringsniveau', fremgår det på Arigs hjemmeside, en virksomhed, den 57-årige brite selv står bag og er direktør for.

PR-rådgiver: Han er en anerkendt ekspert

Chipperton har i årevis samarbejdet med Sanjay Shahs PR-rådgiver, Jack Irvine, i en spektakulær og langvarig sag mellem de britiske myndigheder og erhvervsmanden Stewart Owen Ford, der er anklaget for fusk.

På spørgsmålet om, hvilken rolle Chipperton spiller som rådgiver, skriver Jack Irvine i en sms til TV 2 BUSINESS.

- Chris Chipperton er en anerkendt ekspert inden for regulatoriske undersøgelser og skattetvister, og han drager fordel af 30 års erfaring fra HMRC, Big Four accountancy-selskaber og et ledende advokatfirma i the City (London, red.), skriver Irvine.

PR-rågiveren tilføjer på spørgsmålet om, hvorfor det ikke er muligt at få Chipperton selv i tale.

- Jeg tror ikke, at han kan lide journalister.

Arbejder her ikke fast

Jack Irvine, der afviser at fortælle, hvor længe Chipperton har rådgivet Shah, henviser i øvrigt til advokatfirmaet Davidson & Co. i Dubai, hvor Chris Chipperton er 'senior consultant'. 

Ifølge Jonathan Davidson, der er stifter af advokatfirmaet, er den tidligere britiske skattejæger dog ikke fast tilknyttet.

- Chris er uafhængig, og jeg er ikke sikker på, hvor han er i øjeblikket, skriver Jonathan Davidson i en sms.

Ifølge de britiske myndigheder er den 57-årige skatteveteran heller ikke registreret som advokat.

London eller ikke-London

Da TV 2 ringer på det mobilnummer, der er opgivet på Davidson & Co.'s hjemmeside, svarer en person, der afviser at være Chris Chipperton.

Personen, der i stedet kalder sig 'Jim Davidson', kan dog fortælle, at Chris Chipperton ikke er tilknyttet Davidson & Co. længere, men at befinder sig i London. I en efterfølgende sms afviser han igen, at Chipperton stadig er tilknyttet Davidson & Co.

Hos Davidson & Co. i Dubai siger receptionisten imidlertid, at 'Chris ikke er på arbejde i dag', men opfordrer til at ringe på mobilnummer, som 'Jim' svarede på.

Hos selskabet Arig i London, hvor Chipperton er direktør og stifter, fortæller receptionisten, at han er i udlandet.

Mener det er lovligt

Sagen om de i alt 12,3 milliarder forsvunde udbyttemilliarder betegnes som den største svindelsag i danmarkshistorien.

Det er endnu uvist for offentligheden præcist, hvordan det er gået til, men ifølge den hovedmistænkte - Sanjay Shah - har han sikret sig pengene helt lovligt takket været et hul i loven.

- Det har udviklet sig til en heksejagt, udtalte Jack Irvine i september i en mail til TV 2 på vegne af Shah.

DR kunne i weekenden fortælle, at en sigtet medarbejder hos SKAT i Danmark gentagne gange har spist og drukket med en ansat i Sanjay Shahs firma i London.

Gemmer sig ikke trods svindelsag

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sanjay Shahs danske forsvarsadvokat Jakob Lund Poulsen, Bagmandspolitiet eller det britiske skattevæsen, HMRC.

Som et kuriosum kan det nævnes, at den opsigtsvækkende sag ikke har fået Sanjay Shah til at gemme sig for offentligheden.

Den hovedmistænkte har en eksempelvis en blog, hvor man kan læse om livet i Dubai og hans syn på forretning, og så er han meget synlig gennem velgørenhedsorganisationen Autism Rocks, som han selv står bag.

Forretningen fortsætter

Derudover fortæller en tidligere ansat i Solo Capital, firmaet der angiveligt blev brugt til at trække milliarder ud af SKAT, til TV 2, at Sanjay Shah fortsætter forretningen i Dubai.

- Sanjah driver stadig et kontor fra DIFC (Dubai International Finance Centre) med få loyale ansatte, men han har dog holdt en lavere profil på det seneste, skriver den tidligere kollega i en sms.

Forretningen drives tilsyneladende videre i firmaet Elysium Global Limited, der er registreret i Dubai. Her fremgår det også, at Sanjay Shah er direktør i handelsvirksomheden, der i øvrigt er 'ureguleret'.

Skatteminister, Karsten Lauritzen (V), har iværksat en advokatundersøgelse i SKAT af hele forløbet om svindel med udbytteskat.

Rådgivere skal også stå til ansvar

Ansættelsen af den rutinerede rådgiver er lige efter bogen, siger Lars Koch, direktør hos IBIS Oxfam, der bl.a. beskæftiger sig med skat.

- Hver gang vi ser en større skattesag, så står der rådgivere bag, der kender systemet og orkesteret fiflerier. For at komme dette til livs, er det nødvendigt med en række tiltag mod rådgiverne, herunder særligt straf af rådgiverne, siger Lars Koch, der efterlyser større gennemsigtighed.